Cum să alegi trotineta sportivă?
Trotineta sportivă este cea care are roți pneumatice, motiv pentru care este extrem de confortabilă la mers. Roțile absorb excelent șocurile și fac față suprafețelor denivelate. De obicei, roata din față este mai mare, fapt care mărește viteza, însă scade controlul asupra trotinetei.
Mersul pe trotinetă este un tip de sport, care, prin utilizarea corectă îți antrenează întregul corp. Te ajută la tonifierea corpului, antrenarea mușchilor, dar și la menținerea echilibrului. Este vorba despre un sport ușor, care poate fi practicat de oricine.
Mărimea roților
Cu siguranță vei aprecia vigilența și dexteritatea trotinetei sportive, fie că mergi prin oraș sau pe drumuri accidentate. Acest lucru este oferit de roțile cu dimensiuni între 12 și 20 inchi.
Cele mai utilizate trotinete sportive sunt cele cu roata din față mai mare (de 16 sau 20 inchi) și cea din spate mai mică (de 12 sau 16 inchi). Trotineta cu o astfel de construcție va trece cu ușurință peste micile obstacole, este rapidă și destul de compactă.
Dimensiunea rotilor in funție de activitate:
- Trotinete ideale pentru oraș - Trotineta perfectă pentru adulți, concepută pentru mersul în oraș, este cea cu roata din față de 16” și cea din spate de 12". Cu ea vei putea merge chiar și în mici excursii în natură.
- Trotinete pentru drumeții - Desigur, dacă plănuiești să îți iei o trotinetă pentru activități în natură, adică pentru mersul pe trasee turistice, îți recomandăm una cu roata din față de 20” și cea din spate de 16". Această mărime este ideală pentru cei ce se aventurează în natură, însă prea mare pentru mersul în oraș.
- Trotinete pentru utilizare sportivă - Pentru trasee foarte lungi, cea mai potrivită trotinetă este cea cu roata din față de 26” și cea din spate de 20”.
Înălțimea plăcii deasupra solului
Este vorba despre distanța dintre suprafața solului și placa pentru picior. Mersul pe trotinetă activează numeroși mușchi, iar mișcarea de împingere cu piciorul este destul de solicitantă. Din acest motiv, este foarte important la ce distanță față de sol se află placa.
Cu cât vei fi mai aproape de sol, cu atât mai puțin efort vei depune în timpul mersului. Cu cât placa este mai înaltă, cu atât mai adâncă va fi fiecare împingere. Pentru ca trotineta să nu fie zgâriată de suprafețele denivelate, este importantă înălțimea plăcii, dar și lungimea acesteia.
Înălțimea ghidonului
Înălțimea ghidonului la adulți se ajustează în funcție de necesități (90 -130 cm), iar pentru copii recomandăm ca înălțimea ghidonului să fie peste 50 cm, în funcție de înălțimea copilului. Teoretic, ghidonul al trebui să fie la același nivel cu șoldul.
Atenție! Ghidonul la un nivel scăzut poate cauza dureri de spate. Atunci când ghidonul este prea înalt, manipularea trotinetei este mai dificilă. Însă, o trotinetă foarte joasă se va zgâria la orice mică denivelare, de aceea este ideală pentru suprafețe plane. Ideal ar fi să încercați trotineta înainte de cumpărare.
În funcție de cerințele impuse pentru mersul pe șosele, chiar și o trotinetă sportivă le poate îndeplini, la fel ca și bicicletele. De aceea, pe lângă protecțiile membrelor și cască, poți să îți achiziționezi lumini de semnalizare, genți, sau alte accesorii.
Întrebări frecvente
Ar trebui să aleg roți cu aceeași dimensiune sau diferite?
Atunci când dimensiunea roților este diferită, trotineta este mai rapidă. Trotineta cu roata din față mai mare este concepută pentru trasee mai lungi. Atunci când roțile au aceeași dimensiune, trotineta are o dexteritate mai bună, însă nu atinge viteze mari.
Are mersul pe trotinetă o limită de vârstă?
Trotineta este adecvată pentru oricine, indiferent de vârstă. Nu pune presiune pe oase, îmbunătățește condiția fizică și echilibrul și ajută la tonifierea mușchilor.
Ce apărători sunt necesare mersului pe trotinetă?
Evident, este nevoie de o cască. Pentru curse de lungă durată nu uita de mănușile de protecție, care previn apariția bătăturilor și oferă confort sporit. Pentru copii, începători și stilul freestyle este nevoie de apărători pentru coate și genunchi.