Se poate returna până la 31 ianuarie 2025. Membrii Clubului Sportisimo au 90 de zile de la data achiziției pentru a face schimb/retur. Află mai multe.

Sfaturi

Cum să-ți alegi trotineta freestyle

Trotinetele freestyle oferă posibilitatea de realizare a trucurilor și a salturilor, sunt dotate cu componente de calitate și sunt rezistente la o manipulare mai agresivă.

 

Cauți o trotinetă pentru rampe sau pentru exersarea trucurilor? Cu trotinetele freestyle ai parte de distracție maximă. Trotinetele cu roți mici și cadru ușor din aluminiu sunt ideale pentru trucuri realizate perfect în skatepark-uri sau în fața blocului. Ca accesorii pentru trotinetă îți recomandăm să cumperi protecții pentru membre și cască.

Pentru începători, trotineta freestyle este ideală:

  • pentru exersarea trucurilor de bază: bunnyhop, tailwhip, 180, barspin, alunecare (slide) pe bară etc.
  • pentru curse și trucuri în skatepark
  • pentru curse pe suprafețe fără denivelări și obstacole (pietrele și alte elemente asemănătoare distrug roțile trotinetei)

 

Dacă vei folosi trotineta doar pentru trucuri și salturi trebuie să fii atent la toate specificațiile ei. În timpul săriturilor, greutatea utilizatorului, care acționează asupra trotinetei, se poate multiplica de 2 sau 3 ori.

 

 Aceasta NU este recomandată:

  • pentru sărituri de la o înălțime de peste 20 cm (în principal pentru trucurile ”fly out”)
  •  pentru grind (alunecarea cu partea din spate) pe obstacole din beton sau granit
  •  pentru împrumutarea unei persoane mai în vârstă
  • pentru curse prin apă

Un pas important, este alegerea înălțimii ghidonului. O înălțime optimă este confortabilă la mers și nu provoacă dureri de spate. 

Înălțime statura Înălțime ghidon
100 - 110 cm   29 - 34 cm
110 - 120 cm   34 - 39 cm
120 - 130 cm     39 - 45 cm  
130 - 140 cm   45 - 50 cm
140 - 150 cm   50 - 55 cm
150 - 160 cm   55 - 60 cm
160 - 170 cm   60 - 65 cm
170 - 180 cm   65 - 71 cm
180 - 190 cm    71 - 76 cm
190 - 200 cm    76 - 81 cm

Cum se frânează?

Frâna de picior din partea din spate, acoperă roata și se activează prin apăsarea ei cu piciorul. Acest tip de frână este întâlnit la trotinetele mici, recomandate pentru mersul în oraș.

 

Mărimea roților

În principiu, cu cât roțile sunt mai mari cu atât trotineta este mai rapidă, însă se manipulează mai greu. Dacă ești începător sau alegi o trotinetă pentru copii, recomandăm modele cu roți de dimensiuni mici.

Duritatea roților

Duritatea roților influențează viteza și confortul mersului pe trotinetă. Cu cât roțile sunt mai dure cu atât viteza este mai mare. În schimb, când vorbim de confort, roțile cu duritate scăzută sunt mai bune deoarece au abilitatea de amortizare a șocurilor. Când vorbim de trotinete cu roți pneumatice, duritatea acestora depinde de cât de mult umflăm roțile.

  • Cauciucul cu duritate scăzută are valoarea mai mică sau egală cu 86A. Acesta este mai aderent la suprafață și se potrivește începătorilor deoarece viteza este scăzută.
  • Cauciucul cu duritate crescută are valoarea mai mare sau egală cu 88A. Acesta este ideal pentru skateparkuri. Cauciucul este mai rezistent, însă se va simți orice mică denivelare.
  • Cu cât numărul de referință este mai mic (86A, 88A,90A etc.) cu atât duritatea este mai mică, deci cauciucul este mai moale și amortizează șocurile.

Ghidonul

Poate fi confecționat din oțel prevăzut cu CrMo, sau din aluminiu. Ghidoanele din aluminiu sunt mai ușoare (cu până la 30%), însă nu sunt la fel de robuste ca cele din oțel. De aceea, aluminiul este recomandat pentru utilizatori cu greutate până în 50 kg. Ghidonul trotinetei freestyle se alege și după diametrul tubului - fie după diametrul exterior (31,8 mm/34,9 mm), fie după cel interior (28,5 mm/31,8 mm).

 

 

Curbarea ghidonului spre utilizator se numește backsweep. În cazul în care ghidonul nu este curbat, în descriere este menționat Zero Backsweep, sau această informație nu este deloc precizată. Curbarea este un element ce oferă o prindere confortabilă a ghidonului. În general, ghidonul mai lat cu curbare spre utilizator garantează confort optim.

 

Curbarea în alte direcții (în jos/sus) sunt precizate în descriere drept downsweep / upsweep. Cele mai întâlnite forme ale ghidonului sunt în ”Y” sau ”T”. Forma în ”T” este mai potrivită pentru începători, deoarece utilizatorul se poate prinde rapid de ghidon și are control sporit asupra trotinetei. Forma ”Y” oferă o rezistență crescută a ghidonului.