Cum alegem racheta de squash
Dacă nu ști cum să alegi racheta potrivită de squash, noi te vom ajuta cu câteva informații utile, care cu siguranță îți vor fi de ajutor. Pentru început trebuie să stabilești nivelul de performanță la care ești și ce stil de joc te caracterizează.
Stil de joc
Tehnic - jucătorul tehnic pune accent mai mult pe tehnică decât pe forță. Acest tip de jucător stăpânește foarte bine mai multe tehnici de lovire și este un jucător profesionist sau foarte activ.
Universal – este combinația dintre stilul ofensiv și cel tehnic. Jucătorul folosește întreaga suprafață de joc. Pentru acest stil racheta trebuie să fie echilibrată spre centru.
Ofensiv – la acest stil cea mai potrivită este o rachetă cu echilibrare spre cap. Loviturile sunt rapide cu întindere largă a mâinii. În acest caz nu este foarte necesar să stăpânești tehnici de lovire.
Parametrii și proprietățile rachetei
Elasticitatea - Încovoierea rachetei la contactul cu mingea nu este favorabilă la squash, motiv pentru care rachetele de squash trebuie să fie cât mai rigide, astfel încât jucătorul să poată juca mingea mai agresiv și cu precizie.
Echilibrarea – Distribuția greutății la rachetă, influențează intensitatea loviturii. Cea mai frecvent utilizată este cu distribuția centrului de greutate spre mijloc, care se poate mai apoi regla din nou cu ușurință. Distribuția spre cap oferă mai multă putere de lovire și accentuează jocul de atac, dar face racheta mai greu de manevrat. Jucătorii mai tehnici cu lovituri mai puțin razante, aleg rachete cu distribuția centrului de greutate spre grip. La loviturile mai razante este necesară mai multă energie, decât la racheta cu distribuția centrului de greutate spre mijloc. Este mai bine să echilibrăm o rachetă mai grea pentru că la lovire oferă presiune mai mică asupra mâini. În cazul în care echilibrul rachetei nu este inscripționat pe rachetă, este descris un număr care indică distanța centrului de greutate de la mânerul rachetei. Nu uita că centrul de greutate este, de asemenea, influențat de racordaj și de învelișul mânerului.
Lungimea - Lungimea standard a rachetei este de 685 mm, care este egală cu lungimea normelor internaționale maximă permisă. Rachetele mai scurte sunt potrivite pentru copii și juniori.
Greutatea - Greutatea variază de la rachetele ultra-ușoare cu greutatea de 130 g, până la cele de recreere mai grele din aluminiu cu greutate de până la 210 g. Rachetele mai grele sunt adecvate numai pentru jocuri de recreere. Rachetele mai ușoare sunt pentru jucătorii mai tehnici, cu lovituri mai puțin razante.
Alegerea învelișului de mâner
Învelișul de mâner oferă confort și stabilitate în mână. Racheta nu ar trebui să alunece din mână, iar învelișul să fie plăcut la atingere, să absoarbă umiditatea și să se usuce rapid. Trebuie ținut cont și de faptul că șocurile vor fi amortizate mai bine cu un înveliș potrivit.
Alegerea mingii
O minge aleasă necorespunzător poate strica întreaga experiență de joc. Cum alegem? Există aici o explicație simplă: Mingea mai moale sare mai puțin, deci este mai lentă. Mingea mai tare sare mai mult, fiind mai rapidă. Începătorii au nevoie de o minge mai mică cu un recul mai mare. Aceasta se obține prin densitate mai mare de cauciuc și presiune în interiorul mingii.
Mingile se disting printr-un semn colorat:
- Începători - mingi cu punct albastru.
- Pre-intermediari - mingi cu punct roșu.
- Intermediari - mingi cu punct alb.
- Avansați - mingi cu punct galben.
- Profesioniști - mingi cu două puncte galbene