Cum se alege un snowboard
Alegi o placă de snowboard și toate modelele ți se par la fel? Nu te înșela - o placă de snowboard pentru un începător și o placă de freeride pentru un utilizator experimentat nu au prea multe în comun. Îți vom oferi sfaturi despre cum să nu te încurci și cum să alegi snowboardul potrivit pentru tine.
Te decizi în principal pe baza designului și nu te uiți prea mult la alte aspecte? Plăcile de snowboard nu sunt în niciun caz o abordare adecvată. Placa pe care o alegi poate fi proiectată pentru condiții diferite sau pentru un alt tip de utilizator. La ce ar trebui să te uiți atunci când alegi o placă de snowboard?
Siguranța joacă un rol important în snowboarding. Te vom sfătui cum să procedezi atunci când alegi o protecție pentru coloana vertebrală.
Rezumat
- Scop – Snowboardurile pentru bărbați sunt mai mari, mai late și mai dure. Modelele pentru femei tind să fie mai înguste și mai moi. Din cauza centrului de greutate diferit pe plăcile pentru femei, acestea au legăturile ușor decalate. Snowboardurile pentru copii țin cont de constituția fizică și de preferințele de design ale tinerilor snowboarderi.
- Model – Plăcile de snowboard all-mountain sunt o alegere versatilă pentru începători și rideri care se află în principal pe pârtii. Dacă te îndrepți spre zone de backcountry, optează pentru freeride sau powder. Pentru a exersa trucuri în snowpark, snowboardurile freestyle sunt potrivite. Mai puțin obișnuite sunt snowboardurile carving destinate virajelor rapide de carving.
- Lungime – Placa de snowboard trebuie să ajungă aproximativ până la bărbie sau între bărbie și nas. Începătorii, utilizatorii mai ușori și freestylerii preferă o placă mai scurtă. Pe de altă parte, snowboarderii experimentați, sportivii mai grei sau freeriderii preferă plăci mai lungi.
- Lățime– Lățimea snowboardului trebuie să corespundă cu mărimea încălțămintei. În caz contrar, este posibil să se zgârie vârful sau călcâiul ghetei pe pârtie. Pentru încălțămintea de până la 44 EUR, lățimea standard a snowboardului este suficientă. Pentru încălțămintea mai mare, caută plăci din categoria largă sau mid-wide.
- Duritate – Snowboardurile mai moi sunt mai ușor de controlat, intră mai ușor în curbă și iartă orice deficiențe de tehnică. Acestea sunt folosite de începători, utilizatori mai ușori și freestyleri. Construcția dură se potrivește pentru snowboarderii mai grei și mai experimentați. Aceasta oferă o manevrabilitate mai bună la viteze mai mari și pe suprafețe înghețate.
- Greutatea utilizatorului – Pentru multe plăci de snowboard, se va indica capacitatea de încărcare, adică intervalul de greutate recomandat de producător pentru utilizator. Trebuie respectate întotdeauna aceste informații, altfel nu vei obține caracteristicile de deplasare dorite.
- Cambrare - Cambrarea dinamică oferă un sprijin excelent în viraje. Se potrivește în special utilizatorilor experimentați cu o tehnică rafinată. Pentru începători, un rocker este mai potrivit, deoarece facilitează virajele și tolerează greșelile. În practică, ambele profile sunt combinate în zilele noastre în snowboarduri universale. Alternativ, flat-ul este de asemenea utilizat, de exemplu, în plăcile de freestyle.
- Formă – Directional este concepută pentru a merge într-o singură direcție. Este folosită în principal pe plăcile de snowboard all-mountain și freeride. Placa true twin complet simetrică permite o deplasare egală în ambele direcții, aspect care va fi apreciat de freestyleri. Directional twin combină ambele variante. Asimetric crește controlul asupra executării virajelor de tip carve.
- Combinație de componente – Parametrii trebuie să se potrivească cu alte echipamente. Placa de snowboard trebuie să formeze o unitate echilibrată cu legăturile și încălțămintea. Placa de snowboard dură pentru manevre agresive nu se poate lipsi de legături mai dure și încălțăminte adecvată.
Scop
Sunt disponibile plăci de snowboard pentru bărbați, femei și copii. Diferențele dintre diferitele categorii nu se referă doar la lungime și design.
Bărbați - concepute pentru bărbați maturi. Designul presupune mărimea standard a tălpii unui bărbat. Snowboardurile sunt mai mari, mai late și adesea mai dure. Dacă aceste caracteristici nu reprezintă o barieră, și femeile pot folosi plăcile de snowboard. Prin urmare, unele modele sunt denumite unisex.
Femei – Femeile tind să fie mai mici și au un raport diferit între înălțime și greutate. Ele au adesea stiluri de deplasare diferite. Acest tip de plăci iau în considerare aceste aspecte și vin cu o construcție mai îngustă și mai moale. Șireturile pentru fixarea legăturilor (inserții) sunt mutate ușor spre centru.
Copii – Plăci adaptate pentru snowboarderii de talie mică. În practică, acest lucru înseamnă o construcție mai scurtă, mai îngustă și mai moale. În particular, snowboardurile pentru copii mai mici sunt toate foarte asemănătoare în ceea ce privește parametrii.
Model
Înainte de a cumpăra o placă de snowboard, asigură-te că știi cum și unde intenționezi să te plimbi. Aceste informații sunt cruciale pentru a alege tipul potrivit.
- Plăci de snowboard all-mountain – Plăcile de snowboard pentru utilizatori mai puțin cunoscători, care pot fi folosite în principal pe pârtii, dar și în teren deschis sau în snowpark. De obicei, sunt alegerea ideală pentru începători și pentru sportivii care caută un snowboard versatil.
- Plăci de snowboard freeride – Plăci de snowboard concepute pentru freeride. Acestea pot fi folosite și pe pârtii, dar nu sunt deloc potrivite pentru snowpark. Sunt mai lungi și mai dure. Asigură stabilitate excelentă la viteze mai mari. Vârful snowboardului este mai lat decât spatele, garantând astfel o deplasare confortabilă chiar și pe zăpadă prăfuită. Inserțiile sunt mutate ușor înapoi față de versiunea all-mountain.
- Plăci de snowboard Powder – Uneori perceput ca făcând parte din categoria freeride, alteori separat într-un grup aparte. În comparație cu snowboardurile freeride, acestea se caracterizează printr-un vârf și mai lat și o fixare mai decalată. Versiunea Powder este astfel mai adaptată la utilizare zăpadă prăfuită.
- Plăcit de snowboard freestyle – Dacă ești mai interesat de spații amenajate, fun-parku și U-ramp decât de pârtii sau teren deschis, alege un snowboard freestyle. Acesta este conceput pentru a exersa diverse trucuri în snowpark. Plăcile de snowboard vin adesea cu o fixare în mijloc și cu forme identice de vârf și spate (așa-numitul true twin). Aceste plăci sunt de obicei mai late decât celelalte tipuri pentru a oferi mai multă stabilitate.
- Plăci de snowboard carving – Plăci concepute pentru coborâri agresive. Îți permite să schimbi confortabil virajele la viteze mai mari. În același timp, poți să te apleci mai mult în viraje. Modelele carving întruchipează, într-o oarecare măsură, o întoarcere la primele zile ale snowboardingului.
Lungime
Unul dintre cei mai importanți parametri. Lungimea aleasă incorect va afecta negativ manevrabilitatea plăcii de snowboard. O placă prea scurtă supravirează și nu este suficient de stabilă la viteze mari. Cu o placă de snowboard nejustificat de lungă, vei avea dificultăți în a intra într-o curbă.
Placa de snowboard trebuie să ajungă aproximativ până la bărbie sau între bărbie și nas. Pentru un adult, placa este de obicei cu aproximativ 15-20 cm mai scurtă decât înălțimea ta. Dar, pe lângă înălțime, intră în joc și alți factori, cum ar fi greutatea sau îndemânarea. Dacă ești un rider mai greu sau mai experimentat, ia-ți o placă de snowboard mai lungă. De cealaltă parte a intervalului recomandat, snowboarderii mai ușori și începătorii ar trebui să opteze pentru o placă de snowboard mai lungă. O placă de snowboard mai scurtă este potrivită și pentru freestyle. Pe de altă parte, freeriderilor le place să aleagă o placă mai lungă.
Lățime
Lățimea este adesea subestimată în cazul plăcilor de snowboard. Dar trecerea cu vederea a acestui parametru poate cauza multe probleme pe pârtii. În anumite condiții, încălțămintea de snowboard poate depăși placa în așa fel încât se pot zgâria degetele de la picioare sau călcâiele pe pârtie în momentul virajelor.
Suprapunerea maximă între partea din față și cea din spate este de aproximativ 1 până la 2 cm. Dacă nu ți-ai ales încă încălțămintea, încearcă să stai pe placă desculț. Dacă piciorul tău are aproximativ aceeași lungime cu snowboardul la nivelul inserțiilor, ar trebui să fie în regulă.
De obicei, producătorii lucrează cu două lățimi de snowboard - standard și wide (de obicei notate cu litera W). Unii adaugă o lățime medie intermediară. Pentru încălțămintea de snowboard până la mărimea EUR 44, lățimea standard ar trebui să fie bună. Pentru bocanci mai mari, trebuie să cauți plăci de snowboard mai late în categoria mid-wide sau wide. Dacă ai doar un picior mare, dar în rest ești un rider mai ușor, optează pentru o placă wide de lungime mai scurtă.
Duritate
Duritatea sau flexibilitatea se bazează pe compoziția internă a plăcii de snowboard. Compoziția fiecărui model variază considerabil. Producătorii vin cu o varietate de materiale și combinații. Plăcile de snowboard mai moi folosesc în principal materiale sintetice și spumă întărită. Duritatea mai mare este asigurată de plăci de lemn sau de titan.
Plăcile de snowboard cu o construcție mai moale faciliează virajele, sunt mai ușor de controlat și mai tolerante la greșeli. Dar la viteze mai mari, acestea se luptă cu mai puțină stabilitate și aderență la muchii. Plăcile dure gestionează mult mai bine vitezele rapide. Ele se mențin bine pe muchie și se pot descurca pe suprafețe înghețate. Dar la mersul lent, vei munci mai mult pentru a intra în curbă.
Plăcile de snowboard mai moi sunt o alegere bună, în special pentru începători și riderii mai ușori. Freestylerii care își petrec cea mai mare parte a timpului parcurgând obstacole se bazează, de asemenea, pe ele. Snowboarderii experimentați și mai grei ar trebui să caute o construcție mai dură.
Cum se determină duritatea unui snowboard
Determinarea durității unui snowboard poate fi destul de complicată. Din păcate, nu toți producătorii oferă aceste informații. În plus, aceeași valoare variază adesea de la un producător la altul. De obicei, vei găsi o scală de la 1 (cea mai moale) la 10 (cea mai dură). Numerele sunt uneori înlocuite de soft, medium și rigid.
Indicație numerică | Duritatea plăcii de snowboard |
1 - 2 |
moale |
3 - 4 | moale spre mediu |
5 - 6 | duritate medie |
7 - 8 | mediu spre tare |
9 - 10 | dură |
Greutatea riderului
Aspectul este direct legat de duritatea plăcii de snowboard. Pentru unele modele vei găsi capacitatea de încărcare. În mod implicit, acesta este un interval care indică greutatea minimă și maximă a riderului. Dacă aceste informații sunt disponibile, ține cont neapărat de ele atunci când alegi.
Persoana care nu atinge greutatea minimă specificată nu va putea să încline suficient de mult placa într-o curbă. Aceștia nu pot folosi snowboardul la potențialul său maxim, deoarece nu utilizează întreaga lungime a muchiei. Riderii care sunt prea grei riscă să se scufunde în zăpada prăfuită sau să blocheze marginile pe pârtie. În cazuri extreme, placa de snowboard poate fi deteriorată.
Cambrarea
Plăcile de snowboard diferă, de asemenea, prin gradul de cambrare. Flexibilitatea plăcii se observă cel mai bine atunci când aceasta este așezată pe o suprafață plană. Care sunt tipurile de bază de cambrare pe care le vei întâlni?
- Camber– Formă tradițională, cu puncte de contact în capătul plăcii. La mijloc, structura este curbată spre sol. Cambrarea este dinamică și oferă un răspuns bun. Te menține eficient în curbă, dar poți rămâne cu o margine blocată cu defecte tehnice. Riderii mai experimentați vor aprecia profilul.
- Rocker – Decupajul seamănă cu un leagăn. Principalul punct de contact se află în mijlocul plăcii de snowboard, iar capetele sunt ridicate. Suprafața de contact pe margini este mai mică decât pe un camber sub sarcină. Acest lucru face ca virajele să fie mai ușoare și există un risc mai mic de blocare a muchiei. Rockerul este potrivit pentru începători, dar oferă, de asemenea, caracteristici excelente de utilizare pentru freerideri pe zăpadă prăfuită.
- Flat– Compromis între camber și rocker, cu o flexibilitate practic zero. Flat asigură o cursă stabilă pe pârtie și în zăpadă prăfuită. Dar îl vei vedea adesea și pe plăcile de freestyle. Cambrare hibridă – Producătorii vin cu diferite combinații de camber și rocker care încearcă să combine avantajele ambelor profile. Rezultatul este plăci de snowboard versatile pentru all-mountain.
-
Cambrare hibridă – Producătorii vin cu diferite combinații de camber și rocker care încearcă să combine avantajele ambelor profile. Rezultatul este plăci de snowboard versatile pentru all-mountain.
Formă
Împreună cu cambrarea, forma generală a plăcii afectează, de asemenea, caracteristicile de manevrabilitate. Sunt utilizate în mod obișnuit mai multe variante de bază.
- Directional – Formă obișnuită pentru plăci de snowboard all-mountain și freeride. Directional este adaptat în principal pentru a merge într-o singură direcție. Vârful plăcii are o formă diferită de cea a spatelui. Duritatea părților individuale diferă, de asemenea, - snowboardul este de obicei mai moale în vârf și mai dur în spate. Distribuția similară contribuie la stabilitate la viteze mai mari.
- True twin – Placă de snowboard complet simetrică, cu o duritate uniform distribuită și fixare exact în mijloc. Această formă asigură aceleași caracteristici atunci când mergi pe ambele părți (în direcția implicită și "on switch"), așa că este folosită în principal în freestyle.
- Directional twin – Este o combinație a formelor anterioare. Duritatea este în mare parte uniformă, vârful fiind ușor mai lung decât spatele. Există, de asemenea, variante cu vârful și spatele identice, dar cu duritate diferită. Directional twin este potrivit pentru snowboarderii all-mountain și freestylers, care în cea mai mare parte preferă să meargă pe o parte (aproximativ 70:30 raport).
- Asymmetrical – Se caracterizează printr-un decupaj mai adânc și un miez mai moale la spate. Astfel, este mai ușor de realizat o curbă la nivelul spatelui. Sunt perfecte pentru snowboarderii care doresc un control sporit asupra carvingului.
Combinație de componente
Nu trebuie neglijată combinația cu alte componente. Placa de snowboard trebuie să formeze un întreg echilibrat cu celelalte echipamente, în special cu legăturile și încălțămintea. Placa de snowboard dură, concepută pentru un riding agresiv, trebuie completată cu un tip de legături mai dure și încălțăminte de snowboard asortată. În caz contrar, nu vei folosi întregul potențial al plăcii, iar investiția mai mare în snowboard va fi inutilă. Bineînțeles, nici combinația dintre o placă moale și legături sau încălțăminte sport nu are sens. Dacă cumperi un set complet de echipament, ideal ar fi să începi cu încălțămintea. În funcție de mărimea și forma acestora, va fi mai ușor să alegi legăturile și snowboardul potrivit.
Îngrijirea plăcii de snowboard
Pentru ca placa de snowboard să funcționeze corespunzător și să își îndeplinească funcția timp de mai mulți ani, trebuie să o îngrijești în mod adecvat. Îngrijirea plăcii nu este dificilă, trebuie doar să respecți câteva reguli de bază.
- Efectuează o întreținere rapidă după fiecare călătorie. Curăță și usucă întotdeauna placa de snowboard. Depozitarea unei plăci de snowboard umede provoacă coroziunea marginilor.
- Depozitează placa de snowboard într-un loc uscat și întunecat, de preferință la o temperatură stabilă. Condițiile umede și locurile în care lumina soarelui atinge placa sunt deosebit de nepotrivite.
- Verifică talpa în mod regulat. Canelurile și zgârieturile mai mari (mai adânci de 1 mm) trebuie reparate.
- Alături de talpă, trebuie verificată starea canturilor. Dacă acestea nu sunt ascuțite, solicită ascuțirea lor de către un atelier de service.
- Nu subestima serviciile de service post-sezon. Depozitarea corectă a plăcii de snowboard pentru somnul de vară te va scuti de probleme la începutul sezonului următor. O parte importantă a îngrijirii post-sezon este ceruirea tălpilor și a canturilor. Ceara aplicată previne uscarea suprafeței tălpii și servește, de asemenea, ca protecție împotriva prafului și a murdăriei.