Se poate returna până la 31 ianuarie 2025. Membrii Clubului Sportisimo au 90 de zile de la data achiziției pentru a face schimb/retur. Află mai multe.

Sfaturi

Cum să alegi modelul de schiuri pentru schi alpin

Poți alege la întâmplare o pereche de schiuri și să aluneci pe pârtie. Rezultatul, cu siguranță nu va fi un schiat plăcut. Mai mult ca sigur, nu ca atunci când ai schiurile alese în funcție de caracteristici. Nu este necesar să fi expert, este suficient să te lași sfătuit. 

 

Modelul adecvat pentru tine îl vei găsi nu doar în funcție de înălțime, ci și în funcție de cât de avansat ești și pe ce fel de pârtie schiezi.

Pași de alegere:

Stabilește cerințele tale

  • experiență
  • condiție fizică
  • cât de des schiezi, unde schiezi (pe pârtii amenajate sau neamenajate) și ce ambiții ai (de recreere, intermediar sau avansat)

Recomandări în funcție de pârtie

  • pârtii amenajate
  • 70% pe pârtie amenajată - 30% neamenajată
  • 50% pe pârtie amenajată - 50% neamenajată
  • snowpark
  • pârtie liberă

 

Înălțimea și greutatea schiorului

Dacă te încadrezi în categoria schiorilor de recreere cu parametri normali, alegerea va fi mai ușoară. Pentru cei cu greutate mai mică, care nu stăpânesc foarte bine tehnicile de schiat și nici nu merg cu viteză mare, recomandăm schiuri mai scurte și mai ușoare.

Sunt aceste schiuri adecvate și pentru schiori înalți și cu greutate mai mare? Nu se recomandă pentru că manevrarea va fi mai dificilă, asta pentru că presiunea pe schiuri este mai mare. În acest caz trebuie să optezi pentru schiuri cu structură tip sandviș, care dispun de cele mai bune proprietăți.

Recomandări în funcție de lățimea zonei de mijloc (waist)

  • până la 65mm - schiuri de coborâre pentru viraje rapizi pe pârtii amenajate
  • până la 70mm - schiuri de coborâre pentru pârtii amenajate, schiuri sport
  • până la 75mm - schiuri de coborâre pentru recreere și sport, sunt mai stabile, adecvate pentru pârtii mai puțin îngrijite
  • până la aprox. 80mm - schiuri de coborâre pentru diferite tipuri de pârtii, 70% pârtie amenajată, 30% neamenajată
  • până la aprox. 85mm - schiuri allmountain, 50% pârtie amenajată 50% neamenajată
  • până la aprox. 90mm - Schiuri allmountain pentru munte, 70% înafara pârtiei, 30% pârtie amenajată
  • până la aprox. 100mm - schiuri pentru freeride
 

Categorii principale în funcție de abilități:

  • Schiuri pentru recreere - cu viteză mică spre medie, adecvate în special pentru pârtii amenajate, care vor fi alegerea cea mai bună pentru schiorii începători sau intermediari. De aceste schiuri se vor bucura toți schiorii de recreere care nu vor să schieze cu viteză mare, ci doresc să schieze relaxant.
  • Schiuri pentru sport - modelul sport este adecvat pentru schiorii exigenți și avansați, care stăpânesc tehnicile de schi.
  • Schiuri pentru competiții - acest model este adecvat pentru cei care schiază perfect la viteză mare. Sunt schiuri adecvate pentru schiori avansați, care schiază mai mult pe canturi și au nevoie de control maxim asupra schiurilor.

Categorii în funcție de stil și tipul terenului:

Allround / allmountain - Schiuri de coborâre universale pentru o gamă largă de schiori care doresc un model pentru recreere sau sport. Schiorul pe aceste schiuri se deplasează în general cu viteză medie și efectuează viraje medii. Sunt universale din toate punctele de vedere. Îți permit ieșirea de pe pârtia amenajată, dar să nu te aștepți la ceva extrem. Lățimea la acest tip de schiuri variază între 72 – 79 mm, iar la unele modele duritatea poate fi diferită. Un aspect important care influențează manevrabilitatea schiurilor este radiusul, raza de rotație, care copiază marginea schiurilor. La un model universal raza de rotație variază între 14 - 16 metri. Pentru acest tip de schiuri, schiorul trebuie să aibă o înălțime cu până la 15 cm mai mare decât lungimea schiurilor.  

 

Skicross/Crosscarving - La modelul Skicross parametrii sunt asemănători cu cei de la schiurile din categoria allmountain. Aceste schiuri în general dispun de construcție pentru viraje medii (radius de la 14 până la 16 metri) și viteză medie. În această categorie găsim o gamă largă de modele sport, care se diferențiază nu doar datorită lățimii sau rigidității, dar și datorită tehnologiilor de construcție. Schiurile Skicross au în general lățimea în jur de 70mm, adecvată mai mult pentru pârtii amenajate, dar care vor fi stabile și pe zăpadă mai moale.   

 

Slalom - Schiuri de coborâre cu radius între 11 și 13 metri, adecvate în special pentru pârtii amenajate. Viraje scurte pe schiuri cu rigiditate la torsiune, pentru schiori mai agresivi sau cei pasionați de fun-carving la viteză mai mică. Un rol important îl are lungimea optimă a schiurilor. Pentru acest tip de schiuri, schiorul trebuie să aibă o înălțime mai mare cu 10 – 20 cm decât lungimea schiurilor. La schiurile prea scurte se ia în calcul că au fost proiectate pentru o greutate mai mică și de aceea pot fi prea moi pentru tine. Schiurile mai lungi sunt adecvate pentru schiori cu experiență care reușesc să controleze complet schiurile. De obicei poți alege între schiuri de nivel intermediar și cele pentru competiții dotate cu tehnologii speciale.  

 

Slalom uriaș - Modelele sport pentru viraje largi cu radius peste 15 metri sunt adecvate în special pentru pârtii amenajate. Acest tip de schiuri este potrivit pentru cei care schiază cu viteză medie într-un ritm mai rapid. Design sportiv cu caracteristici adecvate mai mult pentru viraje medii, la care se recomandă ca lungimea schiurilor să fie cu 10 cm mai mică decât înălțimea schiorului. Modelul de competiții pentru slalom uriaș, cu radius de peste 21 metri, nu este adecvat pentru pârtii înguste. La acest model este necesară deplasarea în viteză și pe margini. Acest tip de schiuri poate depăși înălțimea schiorului cu până la 10 cm.

 

Freeride/model freestyle - Modelul Freeride este adecvat pentru pârtii neamenajate cu zăpadă mai adâncă. Construcția acestor schiuri este adaptată pentru stabilitate, atât în lungime cât și în lățime. Lățimea poate fi peste 100 de milimetrii sub legături. Pentru că este vorba despre schiuri cu adevărat speciale, aceste schiuri robuste nu sunt recomandate pentru pârtii amenajate. În plus, schiurile pentru freestyle sunt extrem de tari și rezistente. Pentru pasionații de snowpark este important de știut că trebuie să controleze schiurile nu doar pe zăpadă, dar și în aer.

Branduri de schiuri

La alegerea schiurilor de coborâre este inutil să te concentrezi doar pe o singură marcă, asta pentru că posibilitățile de alegere vor fi reduse, iar schiurile de la diferite mărci vor fi foarte asemănătoare (construcție, tehnologie, lungime, radius etc). Schiurile au prețuri cuprinse între 650 de lei și 2500 de lei, deci nu trebuie să te fixezi doar pe o marcă.

 

 

Dacă ești un schior mai exigent care dorește schiuri de calitate mai bună, poți alege schiuri cu prețul peste 3000 de lei. La aceste prețuri în general sunt schiuri de la mărci de top. În oferta noastră sunt disponibile o gamă largă de schiuri de la cei mai buni producători cum ar fi Atomic, Salomon, Elan, Head, Volkl, Blizzard, Rossignol și Fischer.