Se poate returna până la 31 ianuarie 2025. Membrii Clubului Sportisimo au 90 de zile de la data achiziției pentru a face schimb/retur. Află mai multe.

Sfaturi

Cum alegi o saltea de cort

Fie că intenționezi să pleci în o tură montană de mai multe zile, sau fie că vrei să mergi cu cortul cu familia, important este să poți dormi bine. Pentru acest lucru ai nevoie de salteaua adecvată. Saltelele diferă între ele, depinde de condițiile în care vor fi folosite. Diferă prin calitatea izolației, confort, greutate și dimensiuni. Află cum se alege salteaua pentru un somn de calitate în orice situație.

 

Nici cel mai bun sac de dormit nu te protejează de frig, dacă nu ai și salteaua adecvată.  Mai mult, o izolație de calitate îți oferă confortul optim, astfel încât să nu simți orice pietricică. Înainte să alegi salteaua, este necesar să știi clar în ce condiții o vei folosi. Încearcă să răspunzi la următoarele întrebări.

  • În ce condiții vei folosi salteaua?
  • Cauți saltea pentru a dormi în camping sau pentru bivuac?
  • Este importantă greutatea și dimensiunea în stare pliată?
  • Vei transporta salteaua cu mașina sau o cari în spate, în rucsac?
  • Este important pentru tine confortul maxim, sau dormi bine și pe o suprafață dură?
  • Cât de des vei folosi salteaua?
  • Ce sumă de bani ești dispus să achiți pentru aceasta?

 

Dacă pe lângă saltea, mai ai nevoie și de alt echipament de camping, citește articolele cu informații utile despre referitoare la alegerea cortului, sacului de dormit, a rucsacului sau de exemplu, despre alegerea lanternei frontale și a arzătorului cu cartușe.

  • Tip – Saltelele se împart în cinci categorii. Izoprene, saltele de cort gonflabile și auto gonflabile, folie de aluminiu și saltele mari gonflabile.
  • Izolația termică – Saltelele sunt marcate cu indice de rezistență termică R, care indică calitatea izolației termice. Indicele R variază de la 1 la saltelele de vară, până la 9,5 la modelele de expediții. Precum sacii de dormit, și acestea pot fi marcate cu sezonul pentru care sunt adecvate (de vară, de iarnă și pentru trei sezoane).
  • Confortul – Acesta depinde de grosimea saltelei. Cu cât salteaua este mai subțire, cu atât mai mult se simte terenul neuniform. Modelele gonflabile asigură un confort maxim. Somnul pe o saltea gonflabilă este asemănător cu cel din pat.
  • Mărimea – Majoritatea saltelelor se fabrică în dimensiuni Regular, cu lungimea 185 cm și lățimea 50-60 cm, este suficient pentru femei și bărbați cu statura medie. Pentru persoanele înalte este adecvată mărimea Large, cu lungimea de 195 cm. Dacă ai statura robustă, sau dacă te întorci des de pe o parte pe alta în timpul somnului, alege o saltea mai lată.
  • Rezistența – Saltelele de spumă (izoprenul) de înaltă calitate sunt practic indestructibile, și pot fi folosite în apropierea focului, pe pietre sau pe un lan cosit proaspăt. Modelele auto gonflabile și gonflabile sunt sensibile la înțepături și la căldură.
  • Greutatea și dimensiuni în stare pliată – Ai nevoie de o saltea ușoară, a cărei greutate nu o simți la ture de mai multe zile? Saltelele minimaliste gonflabile au greutatea în jur de un sfert de kilogram și se împachetează într-o rolă mică. Și saltelele de spumă (izoprenul) au greutatea redusă, dar din păcate, pliate sunt voluminoase.

Tipuri de saltele

Saltelele se clasifică în cinci categorii de bază, care diferă prin material și tehnologia izolației.

 

Izoprenul

Aceasta nu are concurență în ceea ce privește rezistența – face față pietrelor și scânteii din focul de tabără. Izoprenul se remarcă, totodată, prin greutatea sa redusă. Pe de altă parte, în stare pliată este voluminos și altă posibilitate de transport nu este decât atașat de rucsac. Cel mai ieftin izopren se fabrică din polietilenă (PE). Materialul ieftin nu asigură o izolare termică de calitate și nici nu oferă prea mult confort - la utilizarea frecventă, spuma începe să se preseze.

 

Ceva mai scump este izoprenul din spumă EVA. În comparație cu PE, spuma EVA nu absoarbe apa și izolează mult mai bine. Materialul este natural antiderapant – deci nu alunecă, chiar dacă sacul de dormit este dintr-un material alunecos.

 

Cea mai bună categorie a izoprenului este modelul pliabil stil „acordeon”. Construcția acestuia dispune de caneluri, în care se susține aerul izolator. Mai mult, este echipat pe o parte cu folie de aluminiu, care reflectă căldura, asigurând astfel confortul termic. Modelul acordeon este des folosit de alpiniști, deoarece are greutatea redusă, nu trebuie umflat și prin urmare, nu există pericol de înțepare și deteriorare.

Salteaua auto gonflabilă

Raportul ideal dintre preț, confort și calitatea izolației. Salteaua auto gonflabilă este umplută cu spumă specială, care are proprietăți de izolare excelente. După desfacerea ventilului spuma începe să se extindă și să absoarbă aer, astfel aproape că umflă salteaua. Ține cont de faptul că până la duritatea maximă trebuie umflată pe cale orală - adică trebuie umflată cu gura. În schimb vei avea o saltea moale pentru un somn confortabil.

În comparație cu salteaua gonflabilă, aceasta are greutatea și dimensiunile mai mari în stare pliată. Totuși încape în rucsac, iar dacă ești dispus să achiți o sumă mai mare de bani la achiziția acesteia, găsești și versiuni minimaliste. Chiar dacă saltelele auto gonflabile sunt finisate cu un strat superior de protecție, totuși trebuie să acorzi atenție înțepăturilor și trebuie ținute departe de foc.

 

Saltelele auto gonflabile ieftine nu fac față căldurii extreme. Încep să se dezlipească, ducând la apariția umflăturilor și a pierderilor de aer. Un alt dezavantaj este ambalarea complicată a saltelei - cu supapa deschisă, trebuie să fie eliminat tot aerul din ea, cu alte cuvinte, trebuie complet golită de aer.

Salteaua gonflabilă de cort

Este alegerea ideală când ai nevoie de o saltea pliabilă cu greutate redusă. Varianta cea mai mică se rulează la mărimea unei bluze rulate, și are în jur de 250 grame. Totuși salteaua gonflabilă este foarte confortabilă, datorită pernei de aer, care la o grosime de 10 cm, înlătură majoritatea denivelărilor de teren. Umflarea cu gura poate fi mai complicată pentru unele persoane, de aceea este bine ca husa de depozitare să fie utilizată și la umflarea saltelei.

 

Confortul și spațiul de depozitare incomparabil se reflectă în prețul ridicat al saltelei. Salteaua gonflabilă este disponibilă de la 200 RON, dar în cazul acesta este vorba numai de stratul exterior care se umple cu aer. Acest lucru îi reduce din proprietățile izolatoare. Pentru ca salteaua gonflabilă să izoleze mai bine, construcția trebuie să fie mai complexă - împărțită în cavități sau completată cu spumă izolatoare, dar îi va crește semnificativ prețul.

 

Scânteia și orice obiect ascuțit prezintă un pericol foarte ridicat pentru salteaua gonflabilă. Dacă salteaua se umflă cu gura, în interiorul acesteia pătrunde umiditatea, care, pe timp de iarnă poate condensa și îngheța, afectând proprietățile de izolare. Umiditatea, pe o perioadă lungă de timp cauzează apariția mucegaiului. De aceea aceasta ar trebui depozitată întinsă și cu supapa deschisă.

Folia de aluminiu

În categoria saltelelor se încadrează și folia de aluminiu. Este vorba despre un strat subțire de spumă, acoperit cu folie de aluminiu. Aceasta reflectă căldura spre corp, sporind astfel confortul termic. Avantajele acesteia sunt capacitatea de împachetare în mici dimensiuni, greutatea foarte redusă și prețul accesibil.

 

Totuși, în adevăratul sens al cuvântului, nu putem spune că ar fi vorba de o saltea. Proprietățile de izolare termică ale foliilor de aluminiu sunt foarte slabe, iar din cauza grosimii în jur de 3 mm, nu putem spune că ar putea fi vorba de confort. Folia de aluminiu poate fi utilizată singură, în nopțile fierbinți de vară, când solul este cald și doar pe teren neted.

 

Cel mai des, folia de aluminiu este ideală sub salteaua auto gonflabilă, gonflabilă, și izopren în timpul dormitului în aer liber. Protejează împotriva deteriorării celorlalte saltele, iar în nopțile reci garantează un confort termic ceva mai bun.

Salteaua gonflabilă

Mergi în camping cu mașina, și prin urmare, greutatea ridicată și dimensiunile saltelei nu sunt o problemă? Confortul maxim este important? Dacă în timpul campingului vrei să te simți, aproape ca în patul de acasă optează pentru saltelele mari gonflabile. Acestea sunt ideale nu numai în camping, dar și la cabană sau atunci când ai în vizită musafiri neașteptați.

 

În ciuda faptului că aceste modele pot avea grosimea de 10 cm, nu oferă un confort termic foarte bun, deoarece, sunt umplute numai cu aer. Sunt adecvate în camping pe timp de vară, dar și indoor. Pentru umflarea acestora ai nevoie de pompă sau de compresor.

Comparația tipurilor de saltele și proprietățile acestora        

                                                      

 

Izolația termică

Confort

Rezistența

Greutate

Dimensiuni ambalat

Timp de împachetare, despachetare

Preț

Întreținere

Condiții de utilizare

 

Izopren

**

**

****

*****

**

*****

*****

****

în tabără, lângă foc, la festival

„Acordeon” din spumă EVA

***

***

*****

*****

**

*****

****

****

pentru trek, ture montane

Saltea auto gonflabilă

*****

****

***

***

***

***

***

**

pentru camping și utilizare versatilă

Saltea gonflabilă

****

****

**

*****

*****

**

**

**

pentru excursii cu bicicleta, trek de mai multe zile

Folia de aluminiu

*

*

****

*****

*****

*****

*****

*****

sub celelalte saltele

Saltea mare gonflabilă

**

*****

**

*

*

*

*

***

în camping, la cabană

 

În tabel am comparat coeficientul caracteristic al fiecărei categorii de saltele, însă, chiar și în cadrul unei categorii, modelele diferă semnificativ. De aceea când alegi, trebuie să acorzi e o atenție deosebită următorilor parametri.

Izolația termică

 Rezistența termică (R)

Temperatura minimă

Sezon și utilizare

R1

7 °C

de vară

R2

2 °C

pentru trei sezoane

R3

-5 °C

trei sezoane (cu îngheț pe timp de noapte)

R4

-11 °C

de iarnă, pentru patru sezoane

R5

-17 °C

trek montan

R6 și mai mare

-24 °C

traversări montane de lungă durată pe timp de iarnă

 

Aceasta este exprimată prin indicele sau coeficientul de confort termic. Se marchează cu litera R și variază între valori de la 1 la 9,5. Cu cât indicele de confort termic (R) este mai mare, cu atât mai ridicat este confortul termic.  Din păcate, nu există o normă standard pentru acest indice, și producătorii nu sunt obligați să indice acest parametru pe saltele. Pentru orientare, poți folosi tabelul de mai jos.

 

Mulți producători nu indică rezistența de confort termic, dar cel puțin indică sezonul pentru care este adecvată, precum la sacii de dormit. Modelul preferat este salteaua pentru trei sezoane, care asigură somnul confortabil din primăvară până în toamnă. O categorie mult mai ridicată prezintă saltelele de iarnă, care protejează de răceala de la sol, chiar și la temperaturi sub 0 °C. Dar acestea se pot utiliza și pe tot parcursul anului, de aceea de multe ori sunt marcate ca fiind pentru patru sezoane.

Confortul

Cu alte cuvinte - cu cât salteaua este mai groasă, cu atât mai bine vei dormi. Folia de aluminiu are grosimea în jur de 3 mm, izoprenul între 5–14 mm, saltelele auto gonflabile 25–80 mm, iar cele gonflabile până la 10 centimetri. Într-o măsură oarecare, calitatea izolației termice depinde de grosimea saltelei, dar numai într-o oarecare măsură. Când alegi salteaua trebuie să ții cont și de locul unde vei dormi cel mai des. Pentru o suprafață neuniformă, este adecvată grosimea mai mare.

 

La saltelele gonflabile și auto gonflabile, o influență ridicată o are și cantitatea de aer cu care salteaua este umflată - cu cât salteaua este mai mult umflată, cu atât mai bine izolează de neuniformitatea terenului. Izoprenul îți poate lăsa impresia că este dur, mai ales atunci când dormi pe o parte. De regulă, saltelele gonflabile se produc în design cu celule longitudinale, iar umflarea maximă a acesteia poate prezenta pentru unele persoane disconfort.

Stratul antiderapant asigură un confort optim. Saltelele de spumă PU și EVA sunt automat antiderapante. La modelele gonflabile și auto gonflabile este posibil să te trezești dimineața lângă saltea, datorită materialului alunecos. De aceea ar trebui să fie echipate cu un strat antiderapant, sau cel puțin cu puncte antiderapante (de exemplu din cauciuc).

Mărimea

De regulă este recomandat să alegi lungimea saltelei în funcție de înălțimea staturii. Dacă adaugi încă 15 cm, oferă spațiul necesar de dormit, chiar dacă te întorci de multe ori în somn, iar dacă dormi în aer liber, nu îți murdărești sacul de dormit. Dar dacă fiecare gram adăugat este important pentru tine, poți alege dintre modelele scurte - sub cap îți faci „pernă” din îmbrăcămintea pe care o ai cu tine și astfel poți economisi spațiu prețios ție. Desigur, este o metodă de dormit mai puțin confortabilă.

 

Izoprenul este disponibil în lungimi de 170–200 cm și are formă triunghiulară. Acesta se poate adapta la înălțimea necesară a staturii, prin tăiere. Saltelele gonflabile și auto gonflabile sunt disponibile în diferite mărimi:

  • Small – pentru copii, lungimea 120 cm
  • Medium – pentru juniori sau pentru adulți cu statura mică, lungimea 168 – 180 cm
  • Regular – pentru statură medie, lungimea 183 – 185 cm
  • Large – pentru persoane înalte, lungimea 185 – 195 cm
  • Woman – model special pentru formele corpului feminin, deseori întărite în zona spatelui, la șolduri și la picioare.

 

Și lățimea saltelelor diferă. Lățimea standard este cuprinsă între 50–60 cm.  Dar sunt și saltele cu lățimea de 75 cm. Acestea sunt ideale pentru statura robustă sau pentru cei care se întorc des în timpul somnului. Modelele cu greutatea foarte redusă economisesc greutate prin reducerea lățimii, de aceea copiază forma corpului – se îngustează în direcția picioarelor.  Producătorii țin cont și de cupluri, produc și saltele pentru două persoane. Acestea sunt utile pentru cuplurile care dorm în saci de dormit cuplați.

Rezistența

O rezistență excelentă asigură izoprenul, și în primul rând cel din spumă EVA. La izoprenul obișnuit din PE, cu timpul se presează spuma, absoarbe apa, iar denivelările terenului fac gropi în aceasta. Salteaua din spumă EVA din etilen-acetat de vinil, are porii închiși și se aseamănă mult cu cauciucul. Nu absoarbe apa și este foarte rezistentă la deteriorări. Chiar dacă este înțepată sau tăiată, aceste deteriorări aproape că nu au influență în ceea ce privește funcționalitatea.

 

Saltelele gonflabile și auto gonflabile trebuie protejate de deteriorări, deoarece, în cazul apariției unui defect rămâne doar o bucată de material sub sacul de dormit - deci defectul influențează funcționalitatea acestora. Rupturile mici se pot lipi cu kitul de reparații, care de regulă este inclus în pachetul saltelei. Totuși nu este necesar să te temi de orice crenguță – în special modelele scumpe dispun de strat superior de calitate, foarte rezistent la înțepături. Dar acordă o mare atenție la scânteile de la foc.

 

Saltelele gonflabile din seria mai ieftină sunt foarte sensibile la căldură – de exemplu, nu este bine să lași salteaua desfăcută în mașină, sau să o porți suspendată la rucsac direct în soare. Se pot dezlipi cusăturile și posibil să apară pierderi de căldură. La saltelele auto gonflabile există riscul ca spuma interioară să se desprindă de stratul exterior și astfel își fac apariția bule în suprafața saltelei. O atenție deosebită oferă și supapei, să nu o calci din greșeală. Dacă îți dorești o rezistență ridicată a produsului, alege saltea auto gonflabilă cu prelucrare de înaltă calitate.

 

Greutate și dimensiuni după ambalare

Un parametru foarte important dacă mergi într-o drumeție iar salteaua este depozitată în rucsac. Izoprenul și salteaua gonflabilă se remarcă prin greutatea redusă, de aceea sunt cele mai căutate modele pentru drumeții montane de mai multe zile. Modelele auto gonflabile au greutatea cea mai ridicată, dar și în această categorie poți găsi o versiune ultra-ușoară cu greutatea în jur de jumătate de kilogram.

 

Tipuri de saltele

Greutatea

Folie de aluminiu 

100 – 150 g

Izopren

250 – 400 g

Saltea auto gonflabilă

500 – 2000 g

Saltea gonflabilă de cort

250 – 1500 g

Saltea gonflabilă

1 – 10 kg

 

În cadrul unei categorii, de obicei, cu cât modelul este mai ușor, cu atât mai subțire va fi salteaua și, prin urmare, mai puțin confortabilă. De regulă, proprietățile de izolare se deteriorează, de asemenea, pe măsură ce materialul se diminuează.

 

De altfel un parametru important este și volumul la împachetarea saltelei. Salteaua gonflabilă se rulează și se împachetează în volum foarte mic. Cel mai mare volum ambalat îl are izoprenul.

Alți factori

La ce ar trebui să mai acordăm atenție la alegerea saltelei?

  • Timpul necesar pentru împachetarea și despachetarea saltelei– Salteaua de spumă are nevoie de câteva secunde. În cazul saltelei auto gonflabile trebuie să ținem cont că are nevoie de timp până se umflă și dezumflă. La cele gonflabile trebuie să fie luat în considerare faptul că trebuie să fie umflată complet.
  • Întreținere – Modelul de spumă aproape că nu necesită îngrijire, este suficient doar să-l ștergi cu o lavetă umedă. Salteaua auto gonflabilă se depozitează întinsă și cu supapa desfăcută, în loc uscat și răcoros. Dacă nu, materialul își poate pierde proprietățile, iar în interior își poate face apariția mucegaiul.
  • Accesorii – Unele saltele gonflabile au pernă integrată pentru confort mai ridicat. Un lucru eficient este și husa de depozitare, care servește și la umflarea saltelei. Salteaua de spumă ar trebui să aibă șnur de fixare.