Cum alegi sacul de dormit
Ești genul de om care doarme sub cerul înstelat, chiar și în timpul nopților friguroase, sau ai de gând să petreci concediul cu copiii în cort? În ambele situații ai nevoie de sac de dormit, și cu siguranță, nu același tip de sac pentru toți membrii de familie.
Sacii de dormit diferă în ceea ce privește temperatura, umplutura și forma. Citește aceste sfaturi practice pentru a putea alege un sac de dormit, care să îndeplinească cerințele tale.
Mic și ușor, călduros pe timp rece, și răcoros pe vreme caldă? Astfel se caracterizează sacul de dormit ideal, adecvat pentru orice situație. Din păcate, până când își va face apariția, trebuie să mai așteptăm puțin. De aceea, altă soluție nu avem decât, la alegerea acestuia, să ne gândim bine în ce mod îl vom folosi.
- Cine va folosi sacul de dormit?
- Un bărbat, o femeie sau un copil?
- Ești călit la frig, sau suferi de frig?
- În ce condiții (temperatură, umiditate) va fi sacul utilizat?
- Joacă un rol important greutatea și mărimea?
- Sacul va fi transportat cu mașina, sau în rucsac?
- Cât de des va fi folosit?
- Ce sumă de bani ești dispus să achiți pentru sacul de dormit?
Dacă intenționezi să cumperi întregul echipament de camping, posibil să te intereseze și articolele despre alegerea cortului, a saltelelor, a rucsacului sau a lanternelor frontale și a arzătoarelor cu cartușe.
Prin urmare, sunt necesare câteva aspecte de care trebuie să se țină cont pentru a alege modelul potrivit, precum:
- Gen și mărime – Sacii de dormit se clasifică în modele pentru bărbați, pentru femei și pentru copii. Diferă între ei prin mărime și lungime. Pentru a asigura confortul termic optim, sacul de dormit, nu trebuie să fie nici prea mic, dar nici prea mare. Sacii de dormit pentru femei au izolație suplimentară în zona picioarelor.
- Temperatura indicată – Fiecare sac de dormit are indicele propriu de temperatură, bazat pe teste de laborator. Pentru un confort deosebit trebuie să acordăm atenție, la temperatura de confort (femei) și temperatura limită (bărbați).
- Sezon – Ai nevoie de un sac de dormit universal, pentru drumeții din primăvară până în toamnă? Alege dintre modelele pentru trei sezoane. Dacă sacul de dormit va fi folosit numai pentru activitățile din vacanță sau pentru dormitul indoor, alege dintre modelele pentru sezonul de vară. Pentru dormitul în frig alege dintre modelele de iarnă.
- Umplutura de izolare – Sacii de dormit din material sintetic sunt ieftini, ideali și pentru persoanele care suferă de alergie, iar acestea nu au nevoie de întreținere specială. Sacul de dormit cu umplutură din puf este mai scump, dar are proprietăți de izolare excelente și se pliază într-un rucsac mic.
- Forma – Sacul mumie se adaptează la forma corpului, garantând încălzirea optimă a spațiului din interior. Mult mai mulați pe corp sunt sacii modelați anatomic. La polul opus se află sacii tip mumie ovali și largi. În mașină sau la cabană, sunt ideali sacii tip pătură, care se descheie complet.
- Alți parametri – Pentru confort sunt decisivi și factori mai mici, de exemplu, forma glugii, guler sau materialul superior.
Gen și mărime
Chiar dacă la prima vedere, lasă impresia că sacul de dormit ar fi un produs unisex, nu este adevărat. Clasificarea sacului de dormit după gen are influență la mărime și la temperatura de confort. De regulă, este cunoscut faptul că femeile sunt mai friguroase decât bărbații.
Sac de dormit pentru bărbați
Sacii de dormit pentru bărbați și cei universali răspund în primul rând la necesitățile bărbaților, dar sunt apreciați și de femeile cu statura înaltă și pretenții mai mici, din punct de vedere al confortului termic. În general, sacii de dormit pentru bărbați au lungimea de la 200 până la 230 cm. Aceștia sunt adecvați pentru staturi cu înălțimea de 175 până la 210 cm.
Sac de dormit pentru femei
Este special conceput special pentru nevoile femeilor. Lungimea este mai mică (de regulă pentru statura cu înălțimea de max. 175 cm). Sacul pentru femei este modelat după formele corpului feminin, este lărgit în zona pieptului și a șoldurilor. Mai mult, oferă izolație suplimentară în zona picioarelor. Femeile sunt încântate și de designul de culori.
Sac de dormit pentru copii
Pentru aceștia, alege dintre sacii de dormit indicați pentru copii. Sacul de dormit pentru adulți este prea mare pentru un copil – cu cât mai mult loc liber în sac, cu atât mai greu se încălzește interiorul acestuia. Sacii de dormit pentru copii sunt concepuți pentru statura cu înălțimea până la 150 cm. Unele modele au design amuzant și plăcut pentru copii.
Pe piață este disponibil și așa zisul sac de dormit în creștere. Acesta se poate extinde treptat și copilul îl poate folosi mai mulți ani. Adolescenții cărora le sunt mici sacii de dormit pentru copii, dar modelul pentru bărbați este prea mare, pot folosi saci de dormit pentru femei.
Cum alegem mărimea sacului de dormit
Mărimea sacului de dormit influențează enorm confortul termic. Într-un sac de dormit care este mulat pe corp, se presează umplutura de izolație, ceea ce duce la pierderea proprietăților optime de izolare ale sacului de dormit. Dar un dezavantaj enorm este și mult spațiu liber în sac, deoarece, acesta se încălzește greu cu ajutorul corpului.
Lungimea sacului trebuie să fie cu 15 - 25 cm mai mare, decât înălțimea staturii. Lățimea sacului este indicată după partea cea mai lată a corpului, adică zona umerilor. Lățimea unui sac de dormit tip mumie este de 80 cm, îngustându-se până în direcția picioarelor la 50 cm. Producătorii se gândesc și la persoanele cu statura robustă și produc și modele mai largi.
Dacă este posibil, probează sacul de dormit. După încheierea fermoarului și punerea glugii, sacul trebuie să-ți ofere libertate de mișcare și nu are voie să te strângă sau să te țină atunci când șezi.
Indicele temperaturii
Orice sac de dormit este marcat cu limita de temperatură. Aceasta se bazează pe normele EN ISO 23537-1 și permite comparația reciprocă a sacilor de dormit. De reținut că sunt valori orientative calculate în condiții de laborator, cu ajutorul unor persoane obișnuite, de gen feminin și masculin.
Dar confortul termic personal nu depinde numai de limita indicată pe sacul de dormit. Percepția frigului este foarte subiectivă. În plus, vântul, umiditatea, foamea, oboseala și îmbrăcămintea sunt factori care influențează temperatura simțite. Atunci când este ales izoprenul trebuie acordată o atenție deosebită nici cel mai călduros sac nu poate asigura confortul termic necesar, când nu există o izolație de calitate împotriva răcelii de la sol.
Temperatura de confort (Comfort)
Aceasta este temperatura indicată pentru femei sau pentru cei care suferă de frig. Este temperatura la care o femeie obișnuită doarme în poziție relaxată cu fața în sus, fără a simți frigul.
Dar dacă suferi de frig și porți șosete groase de lână chiar și acasă sub plapumă, atunci alege saci de dormit cu valoarea temperaturii de confort mai mare. Un sac de dormit mult mai călduros ar trebui să fie ales și de persoanele în vârstă, sau cei care nu se simt complet în formă, și desigur, pentru activitățile intense.
Temperatura limită (Limit)
Aceasta este temperatura în raport cu confortul termic al bărbaților, sau pentru persoanele ”călite” la frig. Temperatura limită este stabilită după un bărbat standard, care doarme în poziție ghemuită fără a simți frigul.
Ești ”călit” la frig și dormi afară regulat? În cazul de față temperatura limită este suficientă pentru tine. Dacă nu te poți hotărî, este mai bine să alegi un sac mai călduros, eventual, în cazul excesului de căldură îl poți descheia.
Temperatură extremă (Extreme)
Aceasta este temperatura scăzută limită, la care își face apariția riscul de hipotermie. Utilizatorul doarme ghemuit, dar totuși simte o senzație puternică de frig și tremură. Pentru persoanele fără experiență sau insuficient îmbrăcate, această temperatură este periculoasă și poate duce la afectarea gravă a sănătății. Cu alte cuvinte este vorba de temperatura necesară supraviețuirii pe timp de noapte în sacul de dormit. Sub nicio formă nu poate fi vorba de somn confortabil. Niciodată nu alege sacul de dormit după temperatura extremă!
Temperatura extremă maximă (Maximum)
Pe sacul de dormit, uneori, este indicată și temperatura ridicată maximă, aceasta fiind temperatura, la care începi să transpiri în sacul de dormit, chiar dacă ai brațele scoase din sac. Din fericire, acest lucru se rezolvă rapid prin descheierea sacului de dormit.
Sezon
Când alegi în grabă, orientează-te după anotimpurile anului. În funcție de sezon există trei tipuri de saci de dormit (în funcție de clima din Europa Centrală).
Saci de dormit de vară
Aceștia sunt saci cu volumul mic și greutatea foarte redusă. Sunt ideali pentru tabăra de vară, la festivaluri și pentru dormitul indoor. Stratul de izolare este mai subțire, astfel încât se usucă mai repede. Cu excepția stratului mare izolator, uneori lipsesc elementele de izolare, de exemplu elasticul de strângere a gulerului de la gât. Sacul de dormit de vară asigură confortul necesar la temperaturi peste 8 și 10 °C și se remarcă prin prețul mic.
Saci de dormit de iarnă
Sunt ideali pentru dormitul afară în frig sau pe zăpadă. Sacul de dormit de iarnă asigură confortul termic până la -30 °C. Are greutatea ridicată – o variantă cu greutatea mai mică este sacul de puf. Confortul termic incomparabil este mai scump. Pentru campingul obișnuit și pentru dormitul de câteva ori afară pe timp de iarnă este suficient sacul de dormit pentru trei sezoane.
Sac de dormit pentru trei sezoane
Este universal și oferă un raport excelent între preț și confort. Este adecvat pentru utilizare din primăvară până în toamnă. Acest model este ideal și pentru expediții, cu diferite condiții de temperatură. Sacul pentru trei sezoane asigură confortul optim și în diminețile reci de vară.
În comparație cu un sac de dormit de vară sau de iarnă, modelul este o soluție de compromis. În comparație cu sacul de vară, sacul de trei sezoane are greutatea mult mai mare, iar în timpul înnoptării regulate afară pe timp de iarnă, nu asigură confortul termic necesar. Pentru a înnopta afară pe timp de iarnă este nevoie de lenjerie călduroasă în sacul de dormit.
|
Sac de dormit de vară |
Sac de dormit de iarnă |
Sac de dormit pentru trei sezoane |
Greutatea |
0,5 până la 1 kg |
1,5 până la 3 kg |
0,8 până la 2 kg |
Temperatura limită |
10 °C până la 0 °C |
-10 °C până la -30 °C |
0 °C până la -15 °C |
Umplutura pentru izolație termică
În funcție de umplutura izolației termice se pot alege saci cu umplutură sintetică și saci cu umplutură de puf. Măsura calității este așa zisul loft, capacitatea umpluturii de a completa volumul maxim al cavităților sacului de dormit. Cu cât loftul este mai mare, cu atât este mai bună izolația, deoarece între locurile libere ale umpluturii încape mai mult aer. Loftul se vede de la prima vedere – cât de mult se ”umflă” sacul de dormit după despachetare.
Sac de dormit sintetic
Acesta este de apreciat pentru prețul său mic și întreținerea ușoară. Nu-și pierde proprietățile de izolare, nici în condiții de umiditate și se usucă rapid. Dar în comparație cu sacul de puf, are greutatea și volumul mai mare și longevitatea redusă. Este ideal pentru persoanele alergice. Umplutura sintetică se realizează din două materiale.
- Fibra tubulară – Material foarte ieftin cu longevitatea redusă. Fibra se destramă foarte ușor, iar sacul își pierde proprietățile de izolare. Izolația din fibră tubulară este folosită la modelele mari și grele, care se folosesc la dormitul în cabană, în mașină sau în camping. Prețul acestora este foarte ieftin.
- Micro fibra – Este mai scumpă decât fibra tubulară, dar mai ieftină decât puful. Aceasta se remarcă prin proprietăți excelente de izolare, dar este ceva mai grea și mai voluminoasă decât puful. Este alegerea ideală pentru condiții umede.
Sac de dormit de puf
Puful oferă un raport inegalabil de izolare termică și greutate redusă. Acesta este alegerea pentru ture și expediții montane de lungă durată. Un alt avantaj al acestuia este longevitatea mare. Dar calitatea de regulă este mai scumpă – prețul unui sac de puf pentru sezonul de iarnă poate depăși chiar și 3 000 RON. Pe lângă faptul că este scump, puful se întreține mai greu. În condiții de umezeală își pierde proprietățile de izolare, de aceea este adecvat în condiții uscate.
Calitatea sacilor de puf este evaluată în funcție de doi parametri.
- Raportul de pene – Proporția de pene și puf. Puful asigură loftul sacului, dar volumul se acumulează foarte încet. De aceea acesta se amestecă cu pene, care formează structura umpluturii și ajută la umplerea rapidă a sacului de dormit. Cel mai bun raport este proporția de 90/10.
- Umplere – Capacitatea de loft maxim. Se exprimă în centimetri cubi (cuin). Cu cât umplutura este mai mare, cu atât mai bune sunt proprietățile de izolare termică. Sută la sută puf, posibil să aibă o umplere de 950-1000 cuin.
Sacii de expediție de înaltă calitate, pentru alpinism se produc din amestec de 90/10 cu umplere peste 800 cuin. Sacii de puf obișnuiți pentru sezonul de vară au un raport de 70/30 și umplere în jur de 500 cuin. Producătorii aleg pentru saci două tipuri de pene – de gâscă și de rață. Nu diferă foarte mult între ele. Puful de gâscă susține mult mai bine loftul. Puful de rață este mai rezistent la apă și accesibil din punct de vedere al prețului.
Forma sacilor de dormit
În gama noastră găsești orice tip de sac de dormit, tip mumie, dar și tip pătură.
Sac de dormit tip mumie
Se adaptează la forma corpului, îngustându-se în direcția picioarelor. Datorită acestei forme, nu rămâne spațiu gol inutil în sac, astfel încât te încălzești mai ușor. Accentul este pus pe proprietățile de izolare și pe confortul termic maxim, iar gluga joacă un rol important. Modelarea efectivă înseamnă mai puțin material folosit, și prin urmare, volum și greutate mai mici.
Sacul de dormit tip mumie nu permite multe poziții de dormit – împiedică mișcarea picioarelor. Pentru a dormi pe o parte trebuie să te întorci cu tot cu sac de dormit. Nu este adecvat pentru cei care preferă o varietate de poziții de somn. În afară de forma tip mumie obișnuită mai întâlnim și alte forme.
- Mumie modelată anatomic – se mulează excelent pe corp. Acesta combină cele mai bune proprietăți de izolare cu o greutate minimă. Uneori este denumit și sarcofag.
- Mumie ovală – se adaptează parțial la forma corpului. Acesta oferă o libertate mai mare de mișcare și totodată, are proprietăți bune de izolare.
- Mumie largă – Este larg în unele părți. Această formă este folosită la fabricarea sacilor de dormit pentru femei, care sunt lați în zona pieptului și a șoldurilor.
Sac de dormit pătură
Este confortabil și are o formă dreptunghiulară. Fermoarul acestuia se descheie pe tot perimetrul, transformându-l astfel în pătură. Dacă ai nevoie de loc în timpul somnului, această formă este alegerea ideală pentru tine. Se remarcă și materialul superior foarte plăcut – de regulă bumbac. Proprietățile de izolare ale acestei forme sunt mai mici, iar volumul și greutatea sunt ridicate. De aceea sacul de dormit tip pătură este ideal în nopțile de vară la cabană sau în cort în camping, unde de regulă te duci cu mașina.
Alți parametrii
La ce ar trebui să mai acordăm atenție la alegerea sacului de dormit?
- Greutatea și dimensiunile în stare pliată – Trebuie să împachetezi un rucsac mic pentru zborul cu avionul, pentru ture de mai multe zile sau pentru vacanța cu bicicleta? Atunci trebuie să urmărești greutatea și dimensiunile sacului împachetat. Cei mai mici saci de vară au greutatea în jur de 250 g și se împachetează în dimensiuni de 18 × 11 cm.
- Gluga – Cea mai plăcută în timpul somnului este gluga anatomică. Elasticul ar trebui să se desfacă la tragerea acestuia cu o singură mână.
- Guler călduros – Îmbunătățește confortul termic, și nu ar trebui să-i lipsească elasticul de prindere în jurul gâtului.
- Fermoarul – Fermoarul bidirecțional permite ventilarea adecvată. Dar sunt și modele cu fermoar pe stânga și pe dreapta. Unii saci de dormit se pot cupla, dar pentru acest lucru este necesar, un sac cu fermoar pe stânga, și un sac cu fermoar pe dreapta.
- Clapeta fermoarului – Un sac de calitate trebuie să dispună de fermoar cu clapetă. Aceasta este o bucată de material aflată sub toată lungimea fermoarului care nu permite pierderea căldurii. În plus, cursorul nu se agață în material.
- Buzunar – Practic pentru stocarea mobilului sau a strictului necesar, în interiorul sacului de dormit.
- Material superior – Acesta trebuie să fie hidrofob și respirabil. Pentru bivuac este adecvat sac cu membrană impermeabilă.
- Materialul interior – Influențează confortul în timpul somnului. Materialele de fâș nu sunt plăcute la atingere și alunecă.
Întreținerea sacului de dormit
- După fiecare utilizare sacul de dormit trebuie uscat bine.
- Sacul de dormit se depozitează despachetat. Prin depozitarea acestuia în husa de compresie, după ceva timp acesta își pierde loftul, mai ales modelele cu umplutură sintetică.
- Când se introduce în husă, acesta nu se împăturește și nici nu se rulează, se introduce neglijent (mototolit). Astfel nu se deteriorează structura fibrelor umpluturii.
- A se spăla conform indicațiilor de la producător.
- Este recomandat a se spăla manual sau în mașina de spălat la 30 °C.
- A se usca în poziție orizontală.
Se scutură periodic (mai ales puful), astfel se separă penele lipite între ele (cocoloașele).