Se poate returna până la 31 ianuarie 2025. Membrii Clubului Sportisimo au 90 de zile de la data achiziției pentru a face schimb/retur. Află mai multe.

Sfaturi

Cum să alegi ochelarii și masca de înot

Diferitele modele de ochelari și măști de înot arată foarte asemănător la prima vedere. Dar aparențele sunt înșelătoare. Chiar și diferențele minore au un impact semnificativ asupra funcționalității și confortului utilizatorului. Pentru a alege ochelarii de înot potriviți, trebuie mai întâi să se clarifice câteva lucruri.

  • Cum intenționezi să folosești ochelarii de înot? În ce condiții îi vei purta pe față - în aer liber sau într-o piscină interioară?
  • Cât de des îți folosești ochelarii?
  • Ești un atlet amator sau participi în mod regulat la curse?

Sumar

  • Tip – Majoritatea sportivilor amatori se mulțumesc cu ochelarii de înot clasici. Așa-numitele carcase sunt realizate fără garnituri de etanșare. Acestea au câștigat popularitate mai ales în rândul înotătorilor sportivi. Măștile de înot oferă un confort mai mare și un câmp vizual mai larg. Ochelarii de scufundări sunt concepuți pentru explorarea lumii subacvatice. În comparație cu ochelarii de înot, aceștia au un compartiment pentru nas. Deseori îi vei vedea într-un set cu un snorkel. Măștile integrale sunt, de asemenea, potrivite pentru snorkelling.
  • Scop – Ochelarii unisex sunt cei mai potriviți pentru bărbații și femeile cu fețe mai mari. Femeilor mai scunde li se potrivesc mai bine ochelarii cu lentile mai mici pentru femei. Aceștia sunt de obicei însoțiți de o curea divizată, care permite purtarea unei cozi de cal. Pentru micii sportivi, ochelarii de înot pentru copii sunt clasificați în funcție de vârstă.
  • Culoarea sticlei– Pentru piscinele interioare slab iluminate, alege o sticlă transparentă sau de culoare deschisă. Acestea lasă să intre mai multă lumină și nu distorsionează culorile. În condiții exterioare, sunt recomandate lentilele mai închise la culoare, care reduc intensitatea luminii. Pentru înotul în aer liber, ia în considerare, de asemenea, achiziționarea unor ochelari cu protecție UV.
  • Garnituri – Ochelarii de înot sportiv au o garnitură foarte subțire care asigură o rezistență mai mică în apă. Ochelarii de înot recreațional folosesc un strat mai gros, mai comod pentru utilizator. Garniturile de silicon sunt cele mai utilizate. Acestea oferă un confort ridicat și o durabilitate solidă. În cazul ochelarilor de protecție mai ieftini, se întâlnesc garnituri de neopren de calitate inferioară.
  • Punte nazală – Puntea nazală fixă este cea mai durabilă, dar nu poate fi ajustată în niciun fel. Flexibilitatea mai mare este asigurată de punțile nazale ajustabile și interschimbabile, care permit mărirea sau micșorarea lentilelor.
  • Curea – Cureaua cu o singură bandă permite o utilizare rapidă și ușoară. Cu cureaua dublă se poate regla mai precis poziția ochelarilor. Cureaua divizată este un compromis între cele două opțiuni.

Modele

Există mai multe tipuri diferite de ochelari cu protecție în apă. Acestea diferă în principal în ceea ce privește utilizarea. Înotătorii experimentați merg, de obicei, la sigur și știu cu siguranță de ce tip de ochelari de înot au nevoie. Totuși, sportivii amatori se pot deruta cu ușurință.

 

Ochelari de înot

Ochelari concepuți pentru înot. Aceștia ajută la orientarea sub apă. Contribuie la îmbunătățirea tehnicii și a performanțelor înotătorului. De asemenea, protejează ochii de roșeață sau de alte iritații. Ochelarii de înot constă, în mod normal, din două lentile mici și o punte nazală. Aceștia sunt ținuți pe față de o curea care se trage peste cap. Nasul înotătorului nu este acoperit cu acest tip de ochelari de înot.

 

Pe lângă ochelarii de înot clasici, se întâlnesc și diverse tipuri specifice. Printre aceștia se numără, de exemplu, ochelarii de înot fără garnitură sau măștile de înot.

Ochelari de înot suedezi – Mai frecvent cunoscuți sub numele de ochelari fără garnituri. În comparație cu modelele convenționale, acestora le lipsesc garniturile sau sunt complet minimaliști. Astfel, sunt mai ușori și oferă mai puțină rezistență în apă. Prin urmare, sunt utilizați în principal de înotătorii sportivi. Nu sunt potriviți pentru sportivii amatori, deoarece nu sunt foarte confortabili. Lentilele din plastic se aplică direct pe față și pot provoca vezicule.

Măști de înot – Modelul seamănă cu o mască de scufundare. Dar sunt totuși o ochelari de înot fără cavitate pentru nas. Masca are, de obicei, o etanșare mai groasă. Oferă un câmp vizual larg și mult confort. Masca nu este potrivită pentru înotul de viteză din cauza rezistenței ridicate în apă. Ea poate fi folosită, de exemplu, de copii, înotători amatori și persoane cărora nu li se potrivesc ochelarii de înot convenționali.

Ochelari de înot cu dioptrii – Chiar și înotătorii care poartă ochelari cu dioptrii în viața de zi cu zi își pot păstra vederea sub apă. Și nu neapărat cu ajutorul lentilelor de contact. Unele modele sunt disponibile și în versiune cu dioptrii. De obicei disponibile în mărimi cu jumătate de dioptrii, poți chiar să reglezi numărul de dioptrii pentru fiecare lentilă separat.

Ochelari de scufundări

Sunt denumiți și mască de scufundare. Acest tip nu este conceput pentru înot, ci pentru explorarea lumii subacvatice. Prin urmare, accentul se pune pe vizibilitate adecvată și pe etanșeitate. În comparație cu ochelarii de înot, măștile sunt considerabil mai mari și includ un compartiment integrat pentru nas. De asemenea, ochelarii sunt compuși dintr-o singură lentilă, o curea de prindere cu catarame și o margine. Aceasta din urmă asigură o aderență perfectă a măștii la nivelul feței și împiedică pătrunderea apei.

A - Există multe produse diferite în grupa măștilor de scufundări, inclusiv modele profesionale pentru scufundări cu instrumente, măști pentru scufundările freediving (scufundări fără aparat de respirație), din ce în ce mai populare, și ochelari pentru scufundări de vacanță. Ochelarii de scufundări de agrement vin adesea într-un set cu un tub snorkel.

 

B - O categorie specifică este reprezentată de măștile de scufundări, concepute pe toată fața pentru snorkelling sau înot la suprafață. Acestea nu pot fi folosite pentru scufundări la adâncimi mai mari (mai mult de aproximativ 2 metri), deoarece nu se poate echilibra presiunea în ele. Măștile integrale au un snorkel integrat și îți permit să respiri normal pe nas și gură. Acestea sunt deosebit de populare în special în rândul copiilor și al persoanelor care nu se simt confortabil să respire prin snorkel.

Aplicabilitate

Gama de ochelari de înot include ochelari de înot unisex (pentru bărbați), pentru femei și pentru copii. Majoritatea modelelor pentru adulți sunt realizate în varianta unisex. Aceștia pot fi folosiți atât de bărbați, cât și de femei Acești ochelari de înot sunt cei mai potriviți pentru înotătorii cu fețe mai mari. Femeile care nu se simt confortabil cu ochelarii unisex pot încerca modele speciale pentru femei. Acestea se caracterizează prin lentile mai mici și punte nazală. Caracteristica tipică a ochelarilor de înot pentru femei este o curea divizată care se așază mai bine pe coada de cal. Designul corespunde, de asemenea, preferințelor comune ale femeilor. Înotătorii mai mici au nevoie de ochelari de înot pentru copii. Pe lângă designul amuzant și culorile vesele, aceștia pun de obicei mai mult accent pe durabilitate. Producătorii lucrează de obicei cu două dimensiuni. Cea mai mică este concepută pentru copiii cu vârsta cuprinsă între aproximativ 2 și 6 ani. În cea de-a doua se găsesc ochelari pentru copii mai mari, până la aproximativ 14 ani.

Culoarea lentilelor

Unul dintre primele lucruri care probabil îți va atrage atenția la ochelarii de înot este culoarea lentilelor. Departe de a fi doar o chestiune de design, diferitele nuanțe determină condițiile pentru care sunt potriviți ochelarii. Baza este reprezentată de o lentilă transparentă sau deschisă la culoare, care nu distorsionează culorile din jur. Acestea lasă să intre cea mai multă lumină, fiind astfel o alegere ideală pentru piscinele interioare, unde iluminarea este mai redusă. Sticla portocalie sau galbenă poate fi, de asemenea, utilizată în interior. Acestea vor suprima culoarea albastră și vor lumina considerabil vederea.

 

Când înoți în aer liber, este mai bine să folosești ochelari cu lentile mai închise la culoare - de exemplu, ochelari fumurii sau cu oglinzi, care reduc intensitatea luminii. De asemenea, poți alege modele similare în piscinele interioare perfect iluminate. Ochelarii polarizați oferă, de asemenea, o bună vizibilitate în condiții de lumină puternică și mai puțină strălucire. Ochelarii roz și violet sunt utili în ape libere, aducând un contrast sporit pe un fundal albastru. Pentru înotul în aer liber, ia în considerare, de asemenea, achiziționarea de ochelari cu protecție UV.

Cum se alege o culoare universală a sticlei?

Vrei să folosești ochelarii de înot într-o piscină interioară slab luminată și în aer liber în lumina puternică a soarelui? Din păcate, nu există ochelari de protecție universali care să asigure o vizibilitate excelentă în ambele situații. Cel mai bun mod de a rezolva problema este să cumperi două modele diferite. În caz contrar, trebuie să accepți faptul că în anumite condiții vizibilitatea ta va fi afectată.

Garnituri

Garnitura ochelarilor de înot împiedică pătrunderea apei și afectează semnificativ confortul utilizatorului. La modelele pentru concurenți, garnitura este foarte subțire sau lipsește complet. Acest lucru conferă ochelarilor de protecție un profil redus și mai puțină rezistență în apă. Totuși, secundele economisite vin în detrimentul confortului. Prin urmare, ochelarii pentru înotătorii de agrement sunt produși cu o garnitură mai moale și mai confortabilă. O etanșare înaltă se aplică, de asemenea, la ochelarii de înot pentru triatlon, pentru durabilitate, deoarece există riscul de coliziune cu alți concurenți.

 

Materialul de etanșare joacă, totodată, un rol important. Garniturile din neopren sunt moi, confortabile, dar au o durată de viață mai scurtă și sunt mai greu de etanșat. Garniturile din silicon, care sunt cele mai utilizate, au proprietăți și durabilitate mai bune, menținând în același timp un confort ridicat.

Punte nazală

Partea care leagă cele două lentile se numește punte nazală. Forma variază de la un model la altul. Care sunt modelele de bază pe care le vei întâlni?

  • Punte nazală fixă - Este foarte durabilă, dar nu poate fi ajustată sau înlocuită în niciun fel.
  • Punte nazală ajustabilă - Puntea este fixată pe ochelari, dar în cadrul canelurilor marcate poate fi scurtată sau extinsă în funcție de necesități și, prin urmare, se pot apropia, respectiv îndepărta lentilele)
  • Punte nazală interschimbabilă - Poate fi înlocuită cu o altă punte nazală. Mai multe mărimi pot fi găsite de obicei chiar în pachetul cu ochelari. Este alegerea ideală pentru înotătorii care își țin ochii departe sau aproape unul de celălalt. Vin standard cu vârfuri mici pentru atașarea la lentile.

Curea

Ochelarii de înot sunt menținuți pe față cu o curea. Sunt produse în trei variante de bază. Cureaua simplă - Este formată dintr-o singură bandă. Punerea ochelarilor este foarte rapidă și ușoară, astfel încât cureaua este utilizată în principal pentru modelele pentru copii.

Ochelarii de înot sunt menținuți pe față cu o curea. Sunt produse în trei variante de bază.

  • A - Cureaua simplă - Este formată dintr-o singură bandă. Punerea ochelarilor este foarte rapidă și ușoară, astfel încât cureaua este utilizată în principal pentru modelele pentru copii.
  • B - Cureaua dublă - Cureaua se împarte chiar la nivelul lentilelor și două curele continuă. Poți regla poziția ochelarilor cu mai multă precizie și, de asemenea, cureaua se așază mai bine pe cap.
  • C - Cureaua divizată - Combinație a celor două variante anterioare. Centura simplă se împarte la spate. Rezultatul este un compromis între facilitatea de montare și reglarea precisă a curelei.

Sortiment de măști de scufundare

Cauți o mască de scufundări mai degrabă decât ochelari de înot? Și în acest caz, ar trebui să ții cont de câțiva parametri de bază atunci când alegi una, astfel încât să poți explora lumea subacvatică după bunul tău plac. Care sunt aspectele asupra cărora ar trebui să te concentrezi?  

  • Lentilă - Masca de scufundare cu o singură lentilă (fără ramă) oferă un câmp vizual mai mare. În cazul măștilor cu două lentile, acestea sunt împărțite de ramă. Lentilele divizate sunt asociate, de obicei, cu un volum intern mai mic. Astfel, este mai ușor să echivalezi presiunea din interiorul măștii. În snorkelingul de agrement, tipul de lentilă este în mare măsură o chestiune de preferințe personale.
  • Marginea măștii - Partea din mască care se potrivește pe față și care împiedică pătrunderea apei. În mod standard, este fabricată din silicon, dar uneori vei vedea termoplastic la ochelarii de calitate mai slabă. Pentru modelele de agrement, se folosește mai ales silicon transparent. Acesta lasă să pătrundă mai multă lumină în mască și nu restricționează la fel de mult vederea periferică. Totuși, lumina penetrantă se poate reflecta în sticlă și poate afecta temporar vederea. De aceea, scafandrii avansați preferă siliconul negru.
  • Duritatea siliconului - Este un parametru pe care îl vei simți doar atunci când îl vei încerca în persoană. Siliconul mai moale se pliază mai bine la persoanele cu forme atipice ale feței. În general, însă, va avea o tendință mai mare de a se "desprinde". Siliconul mai dur etanșează mai bine. În unele cazuri ( precum o față cu barbă) este practic o necesitate.
  • Volumul măștii - În cazul unei măști de scufundare cu volum redus, există mai puțin aer între sticlă și față. Prin urmare, este mai ușor pentru utilizator să egalizeze presiunea. Totuși, un volum redus înseamnă, de asemenea, o lentilă mai mică și o vizibilitate mai slabă. Așadar, stabilește clar ce este mai important pentru tine. O mască cu volum redus este de obicei căutată de către cei care practică freediving. Dar atunci când faci snorkeling în vacanță, probabil că ești mai preocupat de o vedere bună.
  • Curea - Cureaua ajustabilă din silicon este standard la majoritatea modelelor utilizate în scop recreativ. Aceasta își îndeplinește perfect funcția și este ușor de înlocuit. Alternativa este reprezentată de curelele din neopren, care tind să fie mai confortabile pentru persoanele cu părul mai lung. Totuși, un manșon de neopren montat pe o curea de silicon va îndeplini un serviciu similar.

Cum să încerci în mod corespunzător ochelarii de înot și o mască de scufundări

Îți recomandăm să încerci personal ochelarii de înot și masca de scufundări. Fiecare model variază ca formă și dimensiune, la fel ca fața fiecăruia. Dacă masca nu ți se încadrează perfect, te vei lupta cu apa pătrunzătoare și nu te vei bucura de înot sau de snorkeling.

 

Ochelari de înot

Atunci când testezi ochelarii de înot, nu trage mai întâi cureaua peste cap. Pur și simplu așază ocularele peste ochi. Ochelarii de înot au rămas pe fața câteva secunde? Cel mai probabil ai nimerit tipul care ți se potrivește. Apoi, probează ochelarii cu curea. Dacă nu te strâng nicăieri și sunt în general confortabili, poți merge direct de la magazin la piscină. Dacă ochelarii îți cad imediat de pe față, caută un model mai potrivit.

 

Masca de scufundări

Procedura pentru o mască de scufundare este foarte asemănătoare. Mai întâi, așază masca fără curea. Apasă-o ușor pe nas și ține-ți respirația câteva secunde. Masca ar trebui să rămână pe față. În caz contrar, continuă să te uiți. Încearcă ochelarii care se potrivesc complet pe față cu cureaua și asigură-te că nu te strâng nicăieri. Asigură-te că masca îți permite să-ți prinzi nasul între degete, astfel încât să poți egaliza presiunea.

De asemenea, încearcă mai întâi masca de scufundare integrală fără curele. Masca trebuie să se potrivească perfect pe întreaga circumferință a feței. În același timp, nu trebuie să se extindă până la marginea ochilor. Nu trebuie să existe spațiu între partea inferioară a gulerului și bărbie.