Se poate returna până la 31 ianuarie 2025. Membrii Clubului Sportisimo au 90 de zile de la data achiziției pentru a face schimb/retur. Află mai multe.

Sfaturi

Cum alegi încălțămintea de alergare

Vrei să începi să alergi, sau pur și simplu ai nevoie de o pereche nouă de pantofi de alergare? Citește ghidul nostru de alegere. Oferim sfaturi utile pentru o alegere adecvată.

 

Pentru a profita la maximum de kilometrii parcurși și pentru a continua să-ți îmbunătățești performanța, ai nevoie de încălțămintea adecvată. Acest lucru minimizează posibilul risc de accidentare și protejează articulațiile. Încălțămintea adecvată de alergare te ajută să parcurgi kilometri în plus.

 

Înainte să alegi pantofii de alergare, trebuie să ții cont de parametrii acestora și de caracteristicile piciorului tău. Trebuie să știi ce tip de alergare vei practica cu aceștia. Hai să alegem împreună. 

Criterii de alegere:

  • Suprafața de alergare -  atunci când alegi pantofii de alergare, trebuie să știi pe ce tip de teren vei alerga - dacă vei alerga pe asfalt sau pe teren accidentat. Pentru terenul asfaltat alegem pantofi pentru drum asfaltat, cu o amortizare adecvată pentru suprafața dură. La alergarea pe teren accidentat se aleg pantofi cu formă îngustă și cu talpă structurată rezistentă, care protejează fiabil pe teren neuniform.
  • Amortizare -  oferind o amortizare adecvată, alergarea devine mult mai plăcută. Dacă ești începător, sau dacă cauți pantofi pentru alergarea pe traseu de lungă durată, alege pantofi cu amortizarea ridicată. Pentru alergarea în viteză și pentru alergătorii ușori, recomandăm pantofi cu amortizare medie. Amortizarea redusă au pantofii de competiții a profesioniștilor, cu o tehnică rafinată de alergare.
  • Pronația -  pantofii de alergare susțin corect piciorul în funcție de pronația piciorului. Aceasta se măsoară cu un aparat special, dar se poate depista și prin studierea cu atenție a pantofilor pe care îi porți. Dacă sunt mult călcați spre exterior, înseamnă că ai pronație supinație. Dacă sunt mult călcați spre interior, înseamnă că ai pronație severă. Pronația severă necesită pantofi speciali. În cazul supinației se pot purta pantofi pentru pronație neutră.
  • Intensitatea de alergare - putem întâlni pantofi de alergare care se împart: de volum, de ritm și de competiție. Pantofii de volum sunt adecvați pentru alergări regulate pe traseu de lungă durată, cei de ritm sunt adecvați pentru alergări în ritm accelerat pe trasee scurte, iar cei de cursă sunt pentru alergări în viteze foarte mari.
  • Drop -  grosimea drop-ului arată diferența grosimii tălpii de pantof sub călcâi și sub vârf. Dacă alergi pe călcâi alege grosimea drop-ului mare. Dacă alergi pe centrul tălpii spre vârf alege pantofii cu grosimea mică a drop-ului.
  • Mărime - este indicat să probezi pantofii de alergare în timpul orelor după amiază și cu șosetele pe care le porți la alergare. Dacă alegi pantofii prin e-shop, măsoară-ți lungimea tălpii piciorului în centimetri, și, după tabelul de mărimi, alege mărimea adecvată.
  • Greutate -  greutatea pantofilor nu are un efect semnificativ asupra vitezei de alergare. Aceasta variază în mod normal între 190 și 330 de grame. Cu cât greutatea pantofului este mai mică, cu atât mai puțină energie este necesară la desprinderea de pe sol.

Suprafața de alergare

Pantofi de alergare pe asfalt

Încălțămintea de alergare pe asfalt sau beton este concepută cu o greutate ușoară și trebuie să protejeze piciorul de suprafața dură.

  • Au talpă cu o amortizare care ajută la un demaraj rapid și fără dureri de pe suprafața dură. Acest model asigură protecție alergătorilor începători, care încă nu au o tehnică perfectă de alergare și astfel își pot afecta glezna, genunchii sau coloana vertebrală, fără să-și dea seama de acest lucru.
  • Talpa este foarte rezistentă și aderă perfect pe suprafața dură și netedă, astfel încât poți alerga lejer sute de kilometri. 
  • Au greutatea redusă și nu obosesc piciorul la alergarea pe traseu de lungă durată.
  • Materialul părții superioare este respirabil, eliminând astfel excesul de transpirație a piciorului, ceea ce duce la o alergare mult mai lejeră.

Încălțămintea de alergare pe asfalt este utilă și pentru combinarea terenului de alergare, adică asfalt și teren ușor uscat. Dar dacă intenționezi să alergi pe teren umed, sau pe un drum, unde întâlnești rădăcini și crengi de copaci este necesar să alegi pantofi pentru teren accidentat, care au talpa adaptabilă terenului și partea superioară mult mai rezistentă.

 

 

Pantofi de alergare pe teren accidentat

Preferi alergarea în natură, păduri, în principal pe teren nepavat? În cazul de față ai nevoie de pantofi de alergare pe teren accidentat, care sunt mult mai rezistenți, iar construcția lor protejează fiabil piciorul. Aceștia permit alergarea pe potecile din pădure, pe drum noroios, pietros, cu rădăcini de copaci, indiferent de vreme. 

  • Modelul pantofilor de alergare este conceput pe picior, deci protejează fiabil la depășirea oricărui obstacol pe care alergătorul îl poate întâlni în natură.
  • Talpa groasă face față terenului neuniform.
  • Are o structură accentuată, antiderapantă chiar și pe teren umed. Totodată, aceasta ajută la desprinderea ușoară de la sol, pentru a profita cât mai bine de energia investită.
  • Partea superioară este rezistentă și deseori impermeabilă.

Îngreunează alergarea pe suprafață asfaltată, astfel că nu se recomandă utilizarea. Talpa acestora este moale și pe suprafața asfaltată s-ar uza foarte repede. Dacă combini alergarea, pe asfalt și teren accidentat, sau dacă preferi drumul pavat forestier chiar și atunci când este umed și alunecos, poți încerca pantofii universali de alergare.

 

Amortizare

Alegerea corectă a amortizării garantează confortul optim. Aceasta se selectează în funcție de greutatea corporală și se ține cont de perioada de timp a alergării. Fiecare brand are valori diferite de amortizare, prin urmare, clasificăm amortizarea ca fiind ridicată, medie și redusă. Acest lucru influențează viteza ritmului de alergare.

 

Amortizare

Alergare

Viteza

Adecvați pentru

Ridicată

De volum, pe durată lungă

Mică

Începători, alergători cu greutatea mare

Medie

De ritm

Medie

Alergători avansați, cu greutatea mică

Redusă

De competiții, traseu scurt

Mare

Profesionali

În timpul antrenamentului alergării de volum pe traseu de lungă durată se încalță pantofi cu amortizare ridicată. Aceasta protejează articulațiile, care sunt mult solicitate în timpul alergării pe traseu de lungă durată. Amortizarea ridicată este adecvată și pentru alergătorii cu greutatea mare, aceasta fiind o povară grea pentru picioare la fiecare pas. Cu cât greutatea alergătorului este mai mare, cu atât mai mare ar trebui să fie și amortizarea pantofului.

 

Pantofii de alergare cu amortizare medie sunt ideali pentru alergarea pe traseu scurt, unde este important ritmul de alergare.  Pentru alergarea ritmică nu este adecvată amortizarea ridicată, deoarece în aceasta se scufundă piciorul alergătorului și mult mai greu se desprinde de pe sol. Amortizarea medie este ideală și pentru alergătorii cu greutatea mică, pe traseu de lungă durată, care, datorită greutății reduse a staturii nu au nevoie de amortizare ridicată.

 

Amortizarea redusă este echivalentă cu viteza accelerată, apreciată în timpul competițiilor. Pentru o alergare plăcută în pantofii cu amortizarea redusă este necesar să cunoști tehnica rafinată de alergare, care te protejează de posibilele accidentări. Această amortizare nu se recomandă începătorilor, care ar trebui să aibă pantofi cu amortizarea ridicată, care se reduce treptat.

Pronație

La alegerea pantofilor de alergare este necesar să se țină cont și de pronația piciorului – adică, în timpul mersului, este important unghiul pe care piciorul îl formează în contact cu solul. Pronația se măsoară cu un aparat special la un ortoped, dar și prin studierea cu atenție a pantofilor pe care îi porți de ceva timp. Sunt trei tipuri de pronație:

  • severă- pantofii sunt mult călcați spre interior,
  • neutră - modul corect de aterizare a piciorului pe sol,
  • supinație-  pantofii sunt mult călcați spre exterior.

Pentru pronația neutră și supinație, alegem pantofi de alergare cu pronație neutră. Supinația nu necesită pantofi speciali, acest tip de pronație (călcare în timpul mersului) nu prezintă un risc semnificativ de rănire.

 

Pentru pronația severă avem nevoie de pantofi, care susțin corect talpa piciorului. Pentru aceasta se fabrică pantofi de alergare speciali pentru pronație severă cu partea interioară întărită. Aceștia protejează piciorul în timpul alergării, eliminând astfel posibilul efect negativ care duce la impact.

Drop

Drop-ul semnifică diferența de grosime a tălpii sub călcâi și sub vârf, indicând cât de mare este curbura tălpii de pantof între călcâi și vârf.  Cu cât drop-ul este mai mare, cu atât ești obligat să calci pe călcâi, care are o amortizare mult mai ridicată. Totuși, fiecare om are nevoie de o curbură diferită a tălpii de pantof, în funcție de tehnica stilului de mers (pronație). În funcție de grosimea sa, drop-ul se împarte la: mare și mic. Unele modele de pantofi au drop zero, aceștia sunt folosiți de alergătorii cu o tehnică perfectă.

 

Grosime drop

Categorie

1 – 7 mm

Mic

8 – 12 mm

Mare

 

Drop mic

Acesta este folosit de alergătorii care acordă atenție tehnicii de călcare în timpul alergării - cu acest drop nu este nicio problemă la călcarea corectă în timpul alergării. Dacă în timpul alergării calci pe centrul tălpii spre vârf, pantofii cu dropul mic sunt alegerea ideală pentru tine. Drop-ul mic aduce tălpii piciorului o sensibilitate mult mai bună în pantof, ceea ce vei aprecia în teren.

 

Drop mare

Majoritatea alergătorilor, mai ales începătorii sau alergătorii de agrement, calcă mult pe călcâi. Dacă încă nu ai reușit încă să înveți tehnica corectă de alergare, sau dacă călcarea pe călcâi este pentru tine confortabilă, încalță pantofii cu drop-ul mare. Amortizarea ridicată de sub călcâi, recompensează atingerea solului pe călcâi și te ajută să treci repede pe vârf pentru următoarea desprindere de pe sol. Pantofii cu drop-ul mare nu sunt adecvați pentru alergarea pe teren accidentat - nu sunt stabili în acest teren.

 

Intensitate

În funcție de lungimea traseului de alergare, și în funcție de viteza cu care vei alerga, pantofii se împart la: de volum, de ritm și de curse.

Pantofii de alergare de volum sunt ideali pentru alergarea regulată pe traseu de lungă durată, unde fac față acestui efort.  Totodată ar trebui să protejeze fiabil articulațiile piciorului. Dacă ai un stil lent de alergare, aceștia se adaptează la durata lungă de contact a tălpii cu suprafața, dar pentru aceasta este adecvată amortizarea mai ridicată și talpa mai groasă.

 

Pantofii de ritm sunt ideali pentru alergarea în ritm accelerat, pe traseu de scurtă durată, unde la desprinderea rapidă a piciorului de pe sol ajută amortizarea medie sau chiar amortizarea redusă.  Nu sunt indicați pentru alergarea pe traseu de lungă durată - obosesc piciorul mai mult decât este posibil. Nu se recomandă alergarea săptămânală mai lungă de 20 km.

 

Pantofii pentru antrenamentul de viteză sunt concepuți pentru alergarea în viteză pe traseu scurt. Amortizarea medie sau redusă, uneori și suspensia sau greutatea redusă a pantofilor ajută la alergarea într-o viteză amețitoare.

Mărime 

Desigur este foarte importantă mărimea corectă a pantofilor. Dacă cumperi pantofii în magazin, îți recomandăm să mergi la cumpărături în orele de după amiază, deoarece în timpul zilei piciorul se umflă ușor. Acest lucru se întâmplă și la alergare, de aceea este bine să alegi pantofii chiar și cu jumătate de număr mai mare. Probează pantofii cu șosetele pe care le porți la alergare.

 

Atunci când îi alegi online, trebuie să îți măsori piciorul și conform lungimii măsurate în centimetri alegi mărimea adecvată. Și atunci când măsori piciorul ai nevoie de șosetele pe care le porți în timpul alergării și măsori piciorul în timpul orelor de după amiază, când piciorul este ușor umflat. Așază o foaie de hârtie pe podea lângă perete. Pe aceasta așezi piciorul cu călcâiul lângă perete, iar în vârf faci semn pe hârtie cu creionul, după care măsori lungimea.

Greutate

Greutatea standard a pantofilor de alergare variază între 190 și 330 de grame. Se știe că această diferență nu o putem simți pe picior. Cu un pantof greu trebuie să depui un efort mult mai mare la desprinderea piciorului de pe pământ. Dar totuși, încetinirea care își face apariția din cauza greutății pantofului este foarte mică, cca 1 procent la 100 de grame greutate.

 

Dar dacă și acel procent este important pentru tine, alege pantofi cu greutatea foarte mică. În funcție de greutate, aceștia se împart în următoarele categorii.

 

Greutatea pantofilor

Categorie

Până la 200 grame

Foarte ușori

200 până la 240 de grame

Ușori

250 până la 290 de grame

Greutate standard

300 grame

Grei