Cum alegi încălțămintea
Pentru orice activitate este important să avem încălțămintea adecvată. Cerințele sunt diferite în funcție de activitate. Încălțămintea de alergare dispune de alte caracteristici, este realizată din alte materiale și dispune de alte tehnologii, decât încălțămintea de trekking. Întotdeauna trebuie să ai în vedere activitățile pentru care dorești să o achiziționezi și în funcție de asta să o alegi.
Părțile încălțămintei
Fiecare încălțăminte este compusă din mai multe părți de bază, care au diferite caracteristici cu diferite cerințe. Printre principalele părți sunt: partea superioară, căptușeala, membrana, talpa intermediară, talpa și sistemul de fixare.
A - față
B - căptușeală
C - membrană
D - talpă intermediară
E - talpă exterioară
F - sistem de fixare
Partea superioară - Aceasta determină profilul, oferă aspectul pantofului și protejează piciorul de mediul extern. La realizarea părții superioare în general se folosesc următoarele tipuri de material:
- material tip plasă (mesh) - folosit cel mai des la încălțămintea sport pentru că oferă un climat plăcut și de durată în interior în timpul activităților fizice cu intensitate ridicată. Acest material nu este impermeabil.
- materiale sintetice și textile - materiale ușoare și respirabile cu rezistență și durabilitate relativ bună. Partea superioară trebuie să fie impregnată în mod regulat.
- piele - material foarte rezistent, care se folosește la mai multe tipuri de încălțăminte. Acest tip de material poate fi natural sau sintetic. Dezavantajul pielii este respirabilitatea redusă și întreținerea necesară.
Căptușeala - Împreună cu branțul, oferă confort în interiorul pantofului și elimină transpirația picioarelor, ceea ce îmbunătățește proprietățile de izolare termică și de igienă. Mai mult, căptușeala previne deteriorarea membranei, iar branțul oferă amortizare suplimentară.
Membrana - Acesta oferă impermeabilitate excelentă. Membrana este utilizată în special la încălțămintea de drumeții sau la încălțămintea de iarnă, dar în unele cazuri și la încălțămintea de alergare. Există mai multe tipuri de membrane. Printre cele mai des folosite membrane este GORE-TEX.
Membrana este un singur strat de material, situat în interiorul pantofului, între stratul superior și căptușeală. Este o folie subțire cu pori microscopici, care împiedică pătrunderea apei dar permite piciorului să respire. Este impermeabilă, atâta timp cât nu este deteriorată. Pentru a se menține capabilitățile membranei, încălțămintea trebuie periodic curățată și impregnată. Impregnarea oferă o protecție suplimentară, care previne pătrunderea apei și murdăriei până la membrană. De asemenea, prelungește durabilitatea pantofului și menține culoarea.
Talpa intermediară - Este zona dintre talpa exterioară și branț. Materialul de bază utilizat la talpa intermediară de obicei este spuma EVA (etilenă acetat de vinil), care în combinație cu diferite tehnologii de la diverși producători, oferă amortizare suplimentară și confort mai ales pe suprafețe cu teren denivelat.
Talpa exterioară - Este primul strat de protecție, care asigură aderență, durabilitate și amortizare.
Sistemul de fixare - Șireturile îți țin piciorul fixat. Fixarea poate fi realizată cu o bandă Velcro sau cu alte sisteme de fixare clasice, sau moderne. Legarea șireturilor nu înseamnă strângerea lor la maxim. Există anumite metode speciale de fixare, care nu sunt foarte cunoscute.
Tehnica clasică de formare a două bucle, sub forma unor urechi de iepure, este o metodă ideală pentru copii. Însă, cum mulți sportivi au simțit pe propria piele, încălțămintea poate crea disconfort sau chiar durere. Schimbarea metodei de legare a șireturilor îți poate aduce numeroase avantaje. Mai jos, îți prezentăm câteva din cele mai utilizate moduri de fixare. Continuă să citești, și picioarele tale îți vor mulțumi.