Cum alegi ghetele de fotbal
Aici vei găsi informații utile referitoare la cum să alegi ghetele de fotbal. În funcție de materialul părții superioare ghetele pot fi din material sintetic sau piele (cel mai des folosită este pielea de cangur sau de vițel). La realizarea lor se folosesc cele mai noi tehnologii care îmbunătățesc calitatea ghetelor, foarte eficiente la folosirea în condiții nefavorabile.
Tipuri de ghete
În funcție de terenul pe care sunt folosite ghetele, acestea se împart în:
- A - Ghete FG - ghete de fotbal cu crampoane turnate, a căror poziționare pe talpă depinde de producător și model. Sunt adecvate pentru teren cu suprafață naturală uscată, mai tare. Acest tip de ghete se pot folosi ocazional și pe gazon artificial, dar se vor uza mai rapid. Ghetele FG sunt cele mai universale.
- B - Ghete AG - ghetele cu denumirea AG sunt special concepute pentru gazon artificial, unde este nevoie de o construcție întărită pentru rezistență sporită. Acest tip de ghete dispun de crampoane mai scurte și mai numeroase, care oferă o distribuție egală a greutății și o transmisie bună de energie. Poziționarea crampoanelor depinde de producător și model.
- C - Ghete HG - ghete de fotbal cu crampoane turnate, a căror poziționare pe talpă depinde de producător și model. Sunt adecvate pentru teren cu suprafață naturală dură (zgură, nisip, iarbă artificială), unde este nevoie de amortizare și rezistență mare la uzură. Acest tip de ghete dispun de crampoane mai scurte și mai numeroase, care oferă o distribuție egală a greutății și o transmisie bună de energie.
- D - Ghete FG/AG - în ultimul timp producătorii au început să producă ghete universale adecvate atât pentru gazon natural, cât și pentru gazon artificial. Asta în special pentru că calitatea gazonului artificial s-a îmbunătățit și nu mai este necesar ca fotbaliștii să dețină ghete pentru fiecare tip de gazon. Talpa este cu crampoane mai lungi în combinație cu cele scurte, pentru ca tracțiunea să fie suficientă pe ambele tipuri de gazon.
- E - Ghete SG - ghete cu crampoane din plastic tare sau metalice cu filet, care se pot schimba. Sunt cele mai potrivite ghete pentru gazon natural, moale sau noroios. Crampoanele metalice pătrund mai bine în sol pentru tracțiune mai bună decât crampoanele clasice care alunecă pe acest tip de gazon. Talpa de obicei este cu șase crampoane, patru în față și două în spate. Dezavantajul la aceste ghete este că greutatea este distribuită pe cele șase crampoane care pot pune presiune pe talpa piciorului, ceea ce poate provoca disconfort pentru uni fotbaliști.
- F - Ghete MIXED SG/FG - este vorba despre un tip nou de ghete cu crampoane de plastic turnate și metalice interschimbabile. Sunt adecvate pentru jocuri pe teren moale. Crampoanele metalice oferă aderență sporită iar cele de plastic distribuie greutatea pe o suprafață mai mare a tălpii. Cel mai frecvent talpa dispune de șase crampoane metalice și cinci turnate, care fac aceste ghete mai confortabile decât ghetele clasice.
- G - Ghete turf TF - sunt ghete de fotbal cu crampoane mici, care aderă mai bine la terenul de joc pentru stabilitate optimă. Acest tip de ghete sunt ideale pentru teren cu sol tare și mai ales pentru gazon artificial.
- H - Ghete IN - încălțămintea de sală pentru suprafețe fine cum ar fi parchet sau cauciuc. Pe aceste suprafețe acest tip de ghete garantează aderență maximă și stabilitate. Talpa este dotată cu tehnologie NON-MARKING, care face ca talpa să nu lase urme pe pardoseală. La futsal de exemplu mingea se joacă mai mult cu talpa pentru control mai bun asupra mingii, motiv pentru care talpa nu trebuie să fie prea tare.
Poziționarea crampoanelor și forma lor
Numărul de crampoane și implementarea acestora, chiar dacă sunt din aceleiași categorie, variază de la model la model și determină în mod direct proprietățile ghetelor în timpul accelerărilor, opririlor și întoarcerilor. Cu cât este suprafața de joc mai dură, cu atât mai mult jucătorul va aprecia un număr mai mare de crampoane. Greutatea se răspândește mai bine pe talpă și piciorul va fi mai stabil. Crampoanele se disting și prin formă. În afară de crampoane clasice conice poți găsi și crampoane ascuțite care oferă stabilitate în timpul întoarcerilor rapide. Dacă dorești confort maxim, indiferent de condiții, este recomandat să ai mai multe ghete cu diferite tipuri de tălpi și să o alegi pe cea corectă în funcție de starea terenului de joc.
Tehnologii
În zilele noastre ghetele de fotbal nu se aleg doar în funcție de teren și aspect. Ghetele moderne sunt dotate cu tehnologii care ajută jucătorul să domine jocul. La realizarea lor producătorii colaborează cu jucători de top care le oferă cunoștințele și experiențele lor, impresii și sugestii. Datorită acestui fapt, avem pe piață diverse modele pentru diferite tipuri de jucători. De exemplu jucătorii de atac doresc ghete cât mai ușoare pentru viteză maximă, mijlocașii ghete cu simț cât mai bun pentru control maxim, iar apărătorii ghete cât mai stabile.
Cum alegem mărimea corect
Când cumperi ghete de fotbal un element cheie este mărimea. La ghetele de fotbal cu parte superioară din material sintetic lungimea branțului trebuie să fie cu 5mm mai lung decât lungimea piciorului. În schimb, la ghetele cu parte superioară din piele se recomandă ca lungimea să fie exact pe picior pentru că pielea se întinde după câteva purtări. Dacă cumperi ghete de sală alege mărimea tot fix pe picior pentru că la meciurile de fustsal cea mai folosită parte a ghetelor este vârful.
A - lungimea piciorului
B- lungimea branțului
C - 5 mm
Întreținerea ghetelor de fotbal
Ca orice echipament sportiv, la fel și ghetele trebuie să fie întreținute în mod regulat dacă vrei să te țină cât mai mult și să își îndeplinească cel mai bine scopul. Principalul aspect de care trebuie să ții cont este în primul rând să desfaci bine șireturile înainte de descălțare. Deteriorarea suprafeței va afecta cel mai mult funcționalitatea.
După fiecare purtare este necesară curățarea foarte bine a tălpii. Dacă se lipește noroi și iarbă între crampoane, eficiența lor va scădea. Cel mai rău pentru ghetele de fotbal este să le lași un timp îndelungat ude într-o plasă de nailon. Nu uita să usuci ghetele și în interior dacă sunt ude. Uscare să nu se facă la soare, calorifer sau alte surse de aer cald pentru că materialul poate crăpa. Dacă ghetele sunt de piele după ce s-au uscat tratează-le cu cremă. Dacă ghetele au crampoane cu filet, unge-le din când în când și deșurubează-le dacă nu le folosești mai mult timp.